Στα “κοινά οράματα” Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και την ιδιαίτερα φιλική σχέση του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αναφέρθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη σημερινή συνάντησή τους, υπογραμμίζοντας ότι ακριβώς στο πλαίσιο αυτού του κοινού οράματος μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές και να ετοιμάσουμε ένα κοινό μέλλον συνενώνοντας τις δυνάμεις μας στην ευρύτερη περιοχή.
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “ο ιδιαίτερα εργατικός λαός” της Ελλάδας θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.
Σε πνεύμα συνεργασίας μίλησε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών λέγοντας πως “οι κυβερνήσεις μας πρέπει να ανοίξουν δρόμους συνάντησης των λαών μας, μακριά από τον λαϊκισμό και τις ακρότητες”.
Ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι δεν είναι ανέφικτος ο στόχος να φτάσουν οι ανταλλαγές των δύο χωρών τα 10 δισ. δολάρια από 4,1 που είναι σήμερα και πρόσθεσε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών.
Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές στο Αιγαίο με θετικές προσεγγίσεις και συμπλήρωσε ότι η χώρα του κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για το θέμα των μειονοτήτων στην Τουρκία.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενέργεια που προκάλεσε τη διαμαρτυρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, προς τον Τούρκο ομόλογό του.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ή κρίσεις και παράλληλα εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή της Αθήνας προς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στη βάση κριτηρίων που ισχύουν για όλους, υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση είναι η λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η δεύτερη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2013.
Σχετικά με την κρίση στη Συρία, ο Δ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε εκ νέου την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Τουρκία, όσον αφορά στην ένταση Αγκυρας - Δαμασκού, αλληλεγγύη που η Αθήνα εξέφρασε ήδη χθες στο ΝΑΤΟ.
Παρεξηγήσεις προκάλεσε δήλωση για το Αιγαίο
Σύγχυση προκάλεσε δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών όπως αποδόθηκε στη μετάφραση. “Εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο, ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας, να είναι πάντοτε ελεύθερο”, ήταν η αρχική μετάφρασή της δήλωση Νταβούτογλου.
Ωστόσο, επειδή αυτή αποδόθηκε σε λάθος του μεταφραστή, το κοινοβούλιο έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις.
Λίγο αργότερα δόθηκε η ακριβής δήλωση του κ. Νταβούτογλου.
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση ο κ. Μεϊμαράκης προσέφερε τον κ. Νταβούτογλου ένα αναμνηστικό δώρο που, όπως είπε, απεικονίζει “ένα καράβι που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας”.
“Σας ευχαριστώ και για το δώρο σας που έχει συμβολικό νόημα”, απάντησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. “Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία”, ήταν η ακριβής δήλωσή του.
Νωρίτερα, ο κ. Μεϊμαράκης είχε θέσει ως προϋπόθεση για την εμπέδωση ενός θετικού κλίματος σε θεσμικό επίπεδο μεταξύ των κοινοβουλίων των δυο χωρών την άρση κάποιων εμποδίων όπως το casus belli που έχει κηρύξει η Τουρκία έναντι της Ελλάδος σε περίπτωση που εκείνη προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.