Ευρήματα που χρονολογούνται από τη Μέση Πλειστόκαινη Εποχή (780.000-125.000 χρόνια πριν πριν) έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στα Ροδαφνίδια Λέσβου, μετά από ανασκαφές της ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πρόκειται για την παλαιότερη θέση στο Αιγαίο, με πλούσιο αρχαιολογικό υλικό και μία από τις σπανιότερες στην Ελλάδα
Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται πολυάριθμα και σημαντικά αντικείμενα, στην πλειονότητά τους λίθινα εργαλεία (χειροπελέκεις και κοπείς). Τα αντικείμενα αυτά έχουν μεταφερθεί προς ασφαλή φύλαξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.
Η θέση στην οποία ανακαλύφθηκαν τα αρχαία αυτά αντικείμενα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να κατανοήσουν οι επιστήμονες τις μετακινήσεις και τις προσαρμογές των αρχαίων προγόνων μας στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης.
Τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα, οι κοπείς, είναι οι πρώτοι μέχρι στιγμής που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο κι αποτελούν το συνδετικό νήμα με την Παλαιολιθική αρχαιολογία της Αφρικής και της Δυτικής Ασίας.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη Διεύθυνση Πολιτισμού της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η επόμενη φάση των ερευνών στη συγκεκριμένη περιοχή θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2013.