Την ανεξαρτητοποίησή της από τη Μεγάλη Βρετανία εξετάζει η Σκωτία με σχετικό δημοψήφισμα μέσα στο 2014. Τεράστιο κίνητρο αποτελεί για τη επικράτεια των Χάιλαντς η εκτίμηση ότι, αν ανεξαρτητοποιηθεί, ενδεχομένως να μπορεί να δανείζεται φθηνότερα από το Λονδίνο.
"Αυτό που πράττουν οι πολίτες όταν βρίσκονται κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι να κοιτούν το οικονομικό ισοζύγιο της περιοχής που διαμένουν", τόνισε ο κορυφαίος υπουργός της Σκωτίας και αρχηγός του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, Άλεξ Σάλμοντ, σε συνέντευξή του στο Σικάγο.
Ο ισολογισμός εσόδων-εξόδων της Σκωτίας είναι καλύτερος από εκείνον του Ηνωμένου Βασιλείου εν συνόλω. "Αν δεν υπήρχε έλλειμμα στον προϋπολογισμό, η οικονομική κατάσταση της Σκωτίας θα ήταν κατά πολύ καλύτερη από της Μεγάλης Βρετανίας", υποστήριξε ο Σάλμοντ.
Τα αποθέματα, επίσης, που διαθέτει η Σκωτία σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα έκαναν ακόμη πιο ελκυστική την απόσχισή της από τη Μεγάλη Βρετανία με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να τα διαχειρίζεται μόνη της.
Η κυβέρνηση του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο θα δώσει στο σκωτσέζικο Κοινοβούλιο εντός του 2014 τη δυνατότητα δημοψηφίσματος για το αν η Σκωτία θα πρέπει να παραμείνει μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, θέλει να διατηρήσει την ενότητα της χώρας. Πρότεινε λοιπόν τη διεξαγωγή του εν λόγω δημοψηφίσματος σε όχι λιγότερο από 300 χρόνια!
Οι Σκωτσέζοι, εντούτοις, δείχνουν να βιάζονται περισσότερο... Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που εκτιμά το ποσοστό που επιθυμεί ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 30% και 40%.