“Η Μέρκελ έρχεται χωρίς χρήματα”

Για μια επίσκεψη χωρίς υποσχέσεις προς την Ελλάδα, που αναμένεται να τύχει εχθρικής υποδοχής, με αναφορές ακόμα και για την ασφάλειά της, κάνουν λόγο σήμερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, μια μέρα πριν την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικά δημοσιεύματα τα οποία επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της επίσκεψης αλλά και τις όποιες προσδοκίες είναι αυτά του Spiegel και της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το περιοδικό Der Spiegel με τίτλο “Η Μέρκελ έρχεται χωρίς χρήματα”, σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι δηλαδή η επίσκεψη δεν σημαίνει εκταμίευση της επόμενης δόσης, αναφέρει ότι “Η καγκελάριος μεταβαίνει στην Αθήνα, ωστόσο η Γερμανία ματαιώνει εκ προοιμίου τις ελπίδες για πρόσθετη χρηματική βοήθεια.”

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο πρωτοσέλιδο της γράφει ότι η “Η Μέρκελ δεν θέλει να υποσχεθεί τίποτα στους Έλληνες” και εκτιμά ότι το Βερολίνο επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Ως το πιο δύσκολο ταξίδι στη μέχρι τώρα θητεία της παρουσιάζει το αυριανό ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ η γερμανική έκδοση των Financial Times. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει ακατανόητο το γεγονός ότι η Μέρκελ δεν επισκέφθηκε την Ελλάδα από τότε που ξέσπασε η κρίση στη χώρα παίρνοντας τέτοιες διαστάσεις ώστε να συνιστά απειλή για το σύνολο της Ευρωζώνης και σημειώνει ότι “Επιτέλους διορθώνει το λάθος της”. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να δείξει πρώτον, ότι δεν είναι μία “άσπλαχνη δημοσιονομική δικτάτορας”, όπως τη θεωρούν πολλοί Έλληνες και ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα και δεύτερον να πάρει σαφή θέση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Από την άλλη πλευρά η Bild θέτει εν αμφιβόλω την ασφάλεια της Μέρκελ, κυκλοφορώντας με τίτλο “Ποιος εγγυάται την ασφάλεια της καγκελαρίου;”

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις προγραμματισμένες για αύριο κινητοποιήσεις αλλά και στα αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία. Ωστόσο, σε ειρωνικό ύφος, αναφέρει “κανονικά οι Έλληνες θα έπρεπε να προετοιμάζονται για την επίσκεψη της καγκελαρίου με αφίσες της Μέρκελ και γερμανικά σημαιάκια, καθώς κανείς δεν βοηθά τη χώρα με χρήματα και εγγυήσεις όσο η Γερμανία.”

Για εχθρικό κλίμα υποδοχής κάνει λόγο και το Reuters, το οποίο επίσης αναφέρεται στα αυριανά συλλαλητήρια.

Από την πλευρά της, η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για μια ηλεκτρισμένη συνάντηση. Η εφημερίδα σημειώνει ότι “η καγκελάριος θεωρείται ύποπτη” στο πολιτικό πεδίο της Γερμανίας αναφορικά με τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα. Όπως γράφει, υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι η Άνγκελα Μέρκελ επιδεικνύει ιδιαίτερη αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας, ώστε να μην κατηγορηθεί αργότερα ότι δεν έκανε ό,τι μπορούσε για την Αθήνα αλλά και εκείνοι που εκτιμούν ότι η Μέρκελ είναι τόσο αποφασισμένη για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ώστε θα ήταν μάλιστα πρόθυμη να κάνει πολιτικές παρεμβάσεις επί της έκθεσης της Τρόικας.