Κι όμως η κλιματική αλλαγή δεν ξεκίνησε το 1.800 μ.Χ. αλλά κάπου εκεί κοντά στο 1 μ.Χ.
Όπως υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης της Ολλανδίας, οι Ρωμαίοι εξέπεμπαν αέρια του θερμοκηπίου. Και, μάλιστα, δεν ήταν οι μόνοι ρυπαντές.
Ειδικότερα, μετά από εξέταση ατμοσφαιρικών στοιχείων, παγιδευμένων στους πάγους της Γροιλανδίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πριν 2.000 χρόνια τα επίπεδα του μεθανίου, που ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή, αυξήθηκαν και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα για δυο αιώνες. Η χρονική αυτή περίοδος συμπίπτει με τη χρυση εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αλλά και την περίοδο ακμής της κινεζικής δυναστείας των Χαν. Η απελευθέρωση του μεθανίου οφείλεται πιθανότατα στην αποψίλωση των δασών για την κτηνοτροφία και στη χρήση άνθρακα ως καύσιμο, πχ για το λιώσιμο των μετάλλων και την κατασκευή όπλων.
“Οι ρυθμοί της αποψίλωσης άρχισαν να μειώνονται περίπου το 200 μ.Χ., κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης πληθυσμών σε Κίνα και Ευρώπη μετά την πτώση της δυναστείας των Χαν και της ρωμαϊκής αυτοκρατορία”», τονίζουν οι Ολλανδοί ρευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Οι εκπομπές της ανθρωπότητας πριν 2.000 χρόνια, όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτανε τα 300 εκατομμύρια, ήταν αισθητές αλλά ελάχιστες συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα, καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη ανέρχεται πλέον σε επτά δισεκατομμύρια.
Το μεθάνιο παράγεται από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η καύση ορυκτών καυσίμων, η δημιουργία χωματερών και η αποψίλωση των δασών για γεωργία και κτηνοτροφία. Μεθάνιο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και από φυσικά αίτια όπως οι πυρκαγιές και οι ηφαιστειακές εκρήξεις.