Ώρα μηδέν για τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων, αφού την ώρα που τα έσοδα τους μειώνονται, λόγω των νέων μέτρων, της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και της ανασφάλιστης εργασίας, το Δημόσιο αποφάσισε να μειώσει τη χρηματοδότηση τους.

Με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο και τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνά τα 1,2 εκατομμύρια πολίτες, το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ προειδοποιεί ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται στην οικονομία προκαλούν απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία της τάξης των 3,3 δισ. ευρώ, ενώ τα "κουρεμένα" ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους έχασαν το 70% της πραγματικής τους αξίας. Παράλληλα, τα ταμεία έχουν απορροφήσει σχεδόν το 80% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της κατάρρευσης των εσόδων, με αποτέλεσμα να καταβάλλουν κάθε μήνα τις συντάξεις με εσωτερικό δανεισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και με μέτριους υπολογισμούς γύρω στο 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί θα υποστούν το επόμενο διάστημα μείωση μισθών ή αλλαγή της μορφής της εργασιακής τους σχέσεως το επόμενο διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι θα πληρώνουν και μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Υπολογισμοί κάνουν λόγο για συνολικές απώλειες από τη μείωση των εισφορών άνω των 6 δισ. ευρώ.

Αυτό συνεπάγεται μείωση έως και 45% στα έσοδα του ΙΚΑ, τα οποία επηρεάζονται ήδη από την εκτίναξη της ανεργίας. Σημειώνεται πως κάθε αύξηση της ανεργίας κατά 1% προκαλεί απώλειες περίπου 450 εκατ. ευρώ στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία τα επόμενα χρόνια θα πέσει μεγάλο “ψαλίδι” στη χρηματοδότηση των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα τα Ταμεία θα πρέπει να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους με ακόμη λιγότερα χρήματα, αφού ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης υπολογίζει να δώσει στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης 13,8 δισ. ευρώ το 2013, 12 δισ. ευρώ και 11,25 δισ. ευρώ το 2015 και το 2016.

Δηλαδή μέσα στα επόμενα χρόνια τα ταμεία θα εισπράττουν λιγότερα λόγω της ανεργίας και των μειωμένων μισθών, ενώ το κράτος θα καταβάλει “κουρεμένη” χρηματοδότηση κατά 2,6 δισ. ευρώ.