Άνθρακας τέλος για τη Φινλανδία

Εάν το πρότζεκτ πετύχει, θα πρόκειται για μείζονα περιβαλλοντική είδηση: η κυβέρνηση της Φινλανδίας σχεδιάζει την πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα μέχρι το 2025.

Εφόσον αυτό γίνει πραγματικότητα, θα πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα σταματά πλήρως τη χρήση άνθρακα για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Η χρήση του άνθρακα σε αριθμούς

Η Φινλανδία εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές άνθρακα για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Το Ελσίνκι εισάγει το 100% των αποθεμάτων άνθρακα που χρησιμοποιεί από τις γειτονικές Ρωσία και Πολωνία. Ο ετήσιος όγκος των εισαγωγών αγγίζει τα 3 με 9 εκατομμύρια τόνους, αναλόγως του πόσο βαρύς είναι ο χειμώνας, σύμφωνα με στοιχεία της Φινλανδικής Ένωσης για τον Άνθρακα. Η αξία των εισαγωγών αυτών κυμαίνεται από 70 έως και 300 εκατ. ευρώ. Το Ελσίνκι σχεδιάζει να στραφεί προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.

Η χρήση του ορυκτού άνθρακα ευθύνεται για το 20% των εκπομπών διοξειδίου σε παγκόσμια κλίμακα.

Ήδη η Φινλανδία έχει καταφέρει να μειώσει τις εισαγωγές άνθρακα κατά 39% μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Απεναντίας, στο σύνολο της Ευρώπης, η χρήση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,3% το 2011. Ενώ οι ρύποι που αντιστοιχούν στη χρήση του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 2,2% αντιστοίχως.