Οι στεγνωτήρες χεριών φέρουν βακτήρια από περιττώματα

Οι στεγνωτήρες χεριών φέρουν βακτήρια από περιττώματα

Πόσο καθαρά νομίζετε ότι είναι τα χέρια σας;

Γνωρίζετε ότι τα βακτήρια από τα περιττώματα «εκτοξεύονται» στον αέρα όταν κάποιος τραβάει το καζανάκι και δεν κατεβάζει το καπάκι της λεκάνης; Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται στις τουαλέτες εκτός σπιτιού-αυτές σε εστιατόρια, θέατρα κλπ. Μαντέψτε τώρα, πού καταλήγουν όλα αυτά τα βακτήρια: Στα στεγνωτήρια χεριών και πίσω στα (καθαρά) σας χέρια! Αυτό άλλωστε επισημαίνει μια νέα έρευνα.

Οι ερευνητές από το University of Connecticut, εξέτασαν τις πλάκες που είχαν εκτεθεί για μόλις 30 δευτερόλεπτα και τι βρήκαν; Σύμφωνα με το cnbc, οι πλάκες που φέρουν αέρα «κουβαλούν» κατά μέσο όρο 18-60 αποικίες βακτηρίων, ενώ η έκθεση σε δύο λεπτά από τον απλό αέρα του δωματίου αφήνει λιγότερες από μία αποικία κατά μέσο όρο.

Επιπλέον, το εσωτερικό των ακροφυσίων του στεγνωτηρίου είχε «ελάχιστα επίπεδα βακτηριδίων». Τα αποτελέσματα της μελάτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πολλά είδη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων και πιθανώς παθογόνων, μπορούν να κολλήσουν στα χέρια που εκτίθενται σε στεγνωτήρες χεριών και ότι τα βακτήρια μπορούν να διασκορπιστούν στην ατμόσφαιρα και να μεταφέρονται στα χέρια από τους στεγνωτήρες», σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα.