Στα χέρια της δικαιοσύνης βρίσκεται η περίφημη λίστα της Κριστίν Λαγκάρντ που περιέχει τα ονόματα 2000 Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.
Μετά από το θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες τα στοιχεία εντοπίστηκαν σε USB και τα παρέδωσε ο Ευ. Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου, από όπου έφυγαν για το ΣΔΟΕ και τον οικονομικό εισαγγελέα.
Το ταξίδι της λίστας χθες ήταν μακρύ μέχρι να φτάσει στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, από τον γγ του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος παρέδωσε στην κυβέρνηση τη λίστα την οποία είχε παραλάβει ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη.
Σε δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τα εξής: “Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.
Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει”.
Στις 11 πμ ο προσωπάρχης του Μαξίμου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, παρέδωσε στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο έναν φάκελο, ο οποίος περιείχε ένα “φλασάκι” στο οποίο ήταν αποθηκευμένα τα ονόματα της επίμαχης λίστας.
Αμέσως μετά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στασινόπουλος, χωρίς να ανοίξει το ηλεκτρονικό αρχείο, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, το παρέδωσε στον κ. Πεπόνη.
Η λίστα είχε δοθεί από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, όπου επικεφαλής ήταν η σημερινή γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τον Δεκέμβριο του 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την άνοιξη του 2010 η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε ζητήσει από την αντίστοιχη γαλλική τα ονόματα Ελλήνων καταθετών στην HSBC που περιλαμβάνονταν σε λίστα, την οποία είχαν στα χέρια τους οι Γάλλοι.