“Στο κόκκινο” ευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα

Ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών βρίσκονται ευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα όπως το Erasmus για τους φοιτητές καθώς οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου έχουν εξαντληθεί.

Αυτό υποστηρίζει ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Λαμασούρ και πρόεδρος της Επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούνται την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2012, αφότου μείωσαν τις δαπάνες στα 129 δισεκατομμύρια ευρώ -4 δισ. λιγότερα απ' όσα είχαν προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι σε κατάσταση στάσης πληρωμών από την αρχή του μήνα και δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί τα κράτη", είπε ο Λαμασούρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και υπογράμμισε ότι "την επόμενη εβδομάδα θα έρθει η σειρά του Erasmus, του προγράμματος για τους φοιτητές και στο τέλος του μήνα το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας δεν θα έχει πλέον χρήματα."

Όπως είπε, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Επίτροπο Προϋπολογισμού Γιάνους Λεβαντόφσκι αναμένεται ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός με τον οποίο θα ζητείται από τους "27" να αυξήσουν κατά "πολλά δισεκατομμύρια" τη χρηματική συνεισφορά τους.

"Αν δεν έχουμε αυτόν τον διορθωτικό προϋπολογισμό ως το τέλος του έτους, οι απώλειες θα φτάσουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ για τη Γαλλία, τα 600 εκατομμύρια για την Ελλάδα, 900 για την Ισπανία και 150-200 για τη Βρετανία", προειδοποίησε ο Λαμασούρ.

Η Βρετανία, η οποία πίεζε να μειωθούν οι δαπάνες, "κόβει η ίδια την πίστωση πληρωμών προς τον εαυτό της", ειρωνεύτηκε ο Λαμασούρ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "παράλογη".