Αποδίδει σε «εσωτερικές ανάγκες» τη μεταστροφή του Τούρκου Προέδρου
Την άποψη ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατρακυλά -για εσωτερικές ανάγκες- σε ένα αδιέξοδο εθνικισμό, εξέφρασε σήμερα από τα Χανιά ο επικεφαλής του κινήματος Το Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης.
Κληθείς να σχολιάσει τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε, ότι «η συμπεριφορά του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια τους τελευταίους μήνες, δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Θέλω να θυμίσω, ότι ο Ερντογάν στην αρχή της πολιτικής του καριέρας είχε μιλήσει για την Ελληνοτουρκική φιλία και είχε πει, ότι θα κάνει προσπάθειες, έτσι ώστε να γκρεμισθούν τα τείχη και να έχουμε μία σχέση, η οποία θα επιτρέψει, οι Έλληνες και οι Τούρκοι να ζούμε ειρηνικά σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Δυστυχώς, μάλλον από εσωτερικές ανάγκες, ο Ερντογάν κατρακυλά σε ένα αδιέξοδο εθνικισμό».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρή στην τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και παράλληλα να συνεχίσει να τείνει χέρι φιλίας προς τη γείτονα. «Εμείς θα πρέπει από τη μία να είμαστε πολλοί αυστηροί στην τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα μας, για τα νησιά μας. Από την άλλη να προσπαθούμε συνέχεια έτσι ώστε ο στρατός μας να είναι αξιόμαχος, ετοιμοπόλεμος, να μπορεί να απαντήσει σε μια απρόβλεπτη κίνηση. Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να τείνουμε χέρι φιλίας προς τους Τούρκους. Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μαζί σε αυτή την περιοχή του πλανήτη. Άρα, θα πρέπει και ενισχύουμε σε ότι μας αφορά τις προσπάθειες των δημάρχων μας στα ακριτικά νησιά για συνεννόηση με τους δημάρχους των Μικρασιατικών παραλιών, έτσι ώστε να υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Θεοδωράκης είπε ακόμα ότι «η Τουρκία αν είναι αποφασισμένη να αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορα, την κυριότητα στις μικρές και μεγάλες νησίδες του Αιγαίου, έχει ένα δρόμο. Να πάει στα διεθνή δικαστήρια της Χάγης. Εμείς λέμε, ότι οι διαφορές μπορούν να λυθούν στα διεθνή δικαστήρια. Αναγνωρίζουμε τη διαφορά που έχουμε, τις αντίθετες απόψεις στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Αλλά αν θέλει η Τουρκία μπορεί να πάει στα δικαστήρια της Χάγης και για την κυριότητα των Ιμίων. Το δίκαιο και το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος των Ελλήνων. Άρα πιστεύουμε, ότι σε μια νέα εποχή το πρώτο μεγάλο βήμα θα είναι αυτά που η Τουρκία θεωρεί εκκρεμότητες να τα διεκδικήσει στα διεθνή δικαστήρια».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, σε μια τέτοια περίπτωση απαιτείται και πρέπει να υπάρχει στη χώρα μας εθνική συνεννόηση. «Αυτό θα πρέπει να αποφασίσει και ένα Ελληνικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, γιατί βέβαια η προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια δεν μπορεί να είναι απόφαση μιας κυβέρνησης και την αντιπολίτευση απέναντι να μιλά για προδοσία. Θα πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να αποφασίσει ότι συζητάμε σε διεθνή δικαστήρια για τα δίκαια της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.