Βιβλιοπωλείο της Μαδρίτης χαρίζει βιβλία

Μέχρι σήμερα είχαμε ακούσει για δωρεάν τρόφιμα ή δωρεάν θεάματα και υπηρεσίες. Παρόλ' αυτά παρόμοιες πρωτοβουλίες επεκτείνονται και διαδίδονται σε νέα προϊόντα. Ένα βιβλιοπωλείο της Μαδρίτης, το πρώτο δωρεάν της Ισπανίας, χαρίζει βιβλία!

Οι υπεύθυνοι του βιβλιοπωλείου σκέφτηκαν να δώσουν τη δυνατότητα στο κοινό να μπορεί να διαβάζει όσα βιβλία θέλει ή καλύτερα όσα βιβλία χωράνε στις τσέπες (όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου) όσων επισκέπτονται το πρωτότυπο βιβλιοπωλείο. Εκτός από τα βιβλία, υπάρχει και μια τεράστια γκάμα από DVD, που λειτουργούν δανειστικά.

Η ιδέα προήλθε από μία αντίστοιχη πρωτοβουλία στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου λειτουργεί αντίστοιχο κατάστημα από το 1999 έχοντας μια γκάμα από 200,000 βιβλία όλων των ειδών.

Η Librería Libros Libres, όπως ονομάζεται,βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης, στην περιοχή Alonso Martínez σε έναν καλαίσθητο χώρο, ειδικά διαμορφωμένο για διάβασμα, χαλάρωση και καφέ. Το πιο ενδιαφέρον είναι οι αντιδράσεις των περαστικών, που ξαφνιάζονται όταν βλέπουν ιπτάμενα βιβλία να κοσμούν τα παράθυρα του, ξαφνιάζονται όμως περισσότερο όταν μπαίνουν να αγοράσουν βιβλία και στο ταμείο δε τους ζητούν ούτε ένα ευρώ.

Πρόκειται για μία μορφή Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και όσοι θέλουν να βοηθήσουν το εγχείρημα, μπορούν να γίνουν συνδρομητές πληρώνοντας 12 ευρώ το χρόνο, χωρίς όμως να απολαμβάνουν κανένα απολύτως πλεονέκτημα. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν συμπληρωθεί 365 συνδρομητές, γεγονός που σημαίνει πως το βιβλιοπωλείο μπορεί να επιβιώσει για την επόμενη χρονιά και να προσφέρει τις υπηρεσίες του.