Αγωνία για πολιτική λύση-απάντηση στην εμμονή των τροϊκανών

Σε υψηλό πολιτικό επίπεδο μεταφέρεται η τελική διαπραγμάτευση με τον Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά τη νέα εμμονή της τρόικας για περικοπές 2 δισ. ευρώ από μισθούς και συντάξεις, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να δώσει λύση με επαφές σε υψηλό επίπεδο.

Ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη χθεσινή συνάντηση – εξπρές με την τρόικα, η οποία κατά πληροφορίες έγινε σε βαρύ κλίμα, σήκωσε το τηλέφωνο και ξεκίνησε κύκλο επαφών με Ευρωπαίους εξηγώντας τους την κατάσταση. Είχε ήδη ενημερωθεί για όλα τα μέτρα που απορρίπτουν οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της τρόικας και γνώριζε τι θα αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα να τερματίσει νωρίς τη συνάντηση του και να αναζητήσει λύσει με ομολόγους του.

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι γίνεται διαβούλευση επάνω στη δέσμη μέτρων που τους έχουμε στείλει και ότι έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις και συνεχίζεται η συζήτηση.

Το Μαξίμου από την πλευρά του μέσω διαρροών ανέφερε ότι η διαβούλευση είναι εργώδης και ότι ο πρωθυπουργός έχει πολλές επικοινωνίες με τους ευρωπαίους ηγέτες.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να μην τιναχθεί στον αέρα το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει και στις πρώτες επικοινωνίες που είχε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει μια τιτάνια προσπάθεια σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής, ότι είναι απολύτως συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρώπης και του ΔΝΤ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω περικοπές σε μισθούς ή συντάξεις, που ούτως ή άλλως θα ενέτειναν την ύφεση. Μάλιστα ήδη το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει έναν ακόμη χρόνο ύφεσης και εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 3,8%.

Πάντως μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός οικονομικών με την τρόικα έγινε γνωστό ότι καταργούνται από το 2013 όλα ανεξαιρέτως τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε προστατευόμενο τέκνο και στη θέση τους θα χορηγείται ένα επίδομα για κάθε οικογένεια με παιδιά.

Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στους δικαιούχους μέσω των Εφοριών και όχι μέσω ΟΓΑ, Νομαρχιών, κ.λπ., όπως έως σήμερα.

Παράλληλα, τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται, και τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, θα ισχύσουν από την 1/1/2014 για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013.