Όταν ο θάνατος χαρίζει…ζωή

Η πρώτη δωρεά καρδιάς από τον μικρότερο σε ηλικία δότη, μόλις οκτώ μηνών, είναι γεγονός. Η καρδιά ενός κοριτσιού που κατέληξε την Τετάρτη στην εντατική του νοσοκομείου Παίδων, θα δίνει ζωή σε ένα άλλο κοριτσάκι ηλικίας 17 ετών στο Μιλάνο.

Οι γονείς του μικρού κοριτσιού, αποφάσισαν μετά από παρότρυνση των γιατρών, να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων του παιδιού τους. Έτσι, επικοινώνησαν με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος σε συνεργασία με τους αντίστοιχους οργανισμούς της Ευρώπης, αναζήτησε και βρήκε συμβατό λήπτη.

Με την απόφασή τους αυτή, οι γονείς χάρισαν τη ζωή στο κοριτσάκι που χρειαζόταν επειγόντως μόσχευμα καρδιάς στην Ιταλία. Η διαδικασία μεταφοράς του ζωτικού οργάνου, συντονίστηκε από τον Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων σε συνεργασία με ομάδα γιατρών του “Αγία Σοφία”.

Οι παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις και ειδικότερα τα μοσχεύματα από βρέφη αποτελούν ειδική κατηγορία μεταμοσχεύσεων, λόγω της σπανιότητας των τόσο μικρών μοσχευμάτων και των εξειδικευμένων χειρουργικών τεχνικών, που απαιτούνται. Το γεγονός και μόνο ότι για πρώτη φορά
“ταξιδεύει” μια παιδική καρδιά σε χώρα του εξωτερικού για να γίνει μια τέτοια επέμβαση αποτελεί ένα αισιόδοξο βήμα που ανοίγει το δρόμο για ανάλογες ενέργειες στο μέλλον.