Από 1η Οκτωβρίου η καταγραφή επιδοματούχων του ΟΓΑ

Ξεκινάει από τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου η απογραφή των δικαούχων οικογενειακών επιδομάτων και συνταξιούχων του ΟΓΑ.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου. H καταγραφή είναι υποχρεωτική δια της φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων και επιδοματούχων, οι οποίοι πρέπει να προσέλθουν στα Ελληνικά Ταχυδρομία ή στην τράπεζα στην οποία καταβάλλεται η σύνταξη και το επίδομά τους.

Όσοι δικαιούχοι δεν προσέλθουν έως τις 30 Νοεμβρίου στα ΕΛ.ΤΑ ή στις τράπεζες (ή στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ, κατά περίπτωση) για να δηλώσουν την παρουσία τους ή δεν έχουν δηλώσει σωστά τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ, θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης από τον Ιανουάριο του 2013.

Την απόφαση για την καταγραφή έλαβε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.

Τα δικαιολογητικά που καλούνται να προσκομίσουν οι δικαιούχοι κατά την απογραφή τους είναι:

1. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο.

2. Το έγγραφο που εστάλη από τον ΟΓΑ, στο οποίο αναφέρεται ο Αριθμός Μητρώου ΔΙΑΣ.

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να ελέγξει αν αναγράφονται σωστά στο έγγραφο ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ. Εάν δεν αναγράφονται σωστά ή δεν έχουν συμπληρωθεί, θα πρέπει να το δηλώσει, άμεσα, στον Ανταποκριτή του τόπου κατοικίας του, προσκομίζοντας το ανάλογο παραστατικό, έτσι ώστε να μην διακοπεί η καταβολή της σύνταξης ή του επιδόματος που λαμβάνει.

Εάν ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει ο ίδιος στα ΕΛ.ΤΑ ή στην Τράπεζα, η καταγραφή φυσικής παρουσίας θα γίνει από τον αρμόδιο Ανταποκριτή του τόπου κατοικίας, α) με την προσκόμιση πληρεξούσιου ή εξουσιοδότησης θεωρημένης για το γνήσιο της υπογραφής β) το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας του συνταξιούχου και του εξουσιοδοτημένου προσώπου γ) οποιοδήποτε δικαιολογητικό από το οποίο να προκύπτει η αδυναμία του συνταξιούχου να προσέλθει στα ΕΛ.ΤΑ ή στην Τράπεζα (π.χ. ιατρική βεβαίωση, βεβαίωση νοσηλείας κλπ) δ) το έγγραφο του ΟΓΑ με τα στοιχεία του δικαιούχου.

Προβλέπεται, επίσης, ότι τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα δεν μπορούν να προσέλθουν για καταγραφή στα ΕΛ.ΤΑ ή στις Τράπεζες, παρά μόνο στον Αρμόδιο Ανταποκριτή.