Μια νέα σύνθετη εικόνα που δημοσίευσε η NASA φανερώνει κάποιους γαλαξίες με την μορφή που είχαν πριν από 13.2 δισεκατομμύρια χρόνια. Όπως είναι γνωστό η εικόνα που έχουμε για κάποια άστρα και γαλαξίες δεν ανταποκρίνεται στο παρόν, αλλά εξαρτάται από την απόσταση τους από εμάς.
Όταν για παράδειγμα βλέπουμε στο τηλεσκόπιο έναν γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση 10.000 ετών φωτός από την Γη, δεν τον βλέπουμε όπως είναι τώρα αλλά όπως ήταν πριν από 10.000 χρόνια, αφού τόσο χρόνο κάνει το φως να φτάσει σε εμάς. Για αυτόν τον λόγο και τα τηλεσκόπια χαρακτηρίζονται από πολλούς ως οι «χρονοταξιδιώτες» του διαστήματος.
Η εικόνα αποτελείται από 2000 μεμονωμένες φωτογραφίες που κατέγραψε το τηλεσκόπιο Hubble τα τελευταία δέκα χρόνια με συνολικό χρόνο έκθεσης πάνω από δυο εκατομμύρια δευτερόλεπτα και ονομάστηκε "Extreme Deep Field". Ο αστρονόμος Marc Postman δήλωσε στο STScl πως οι εικόνες αυτές αποκαλύπτουν γαλαξίες και σώματα που βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από όσα είχαμε καταγράψει μέχρι σήμερα.
Το Extreme Deep Field δείχνει περίπου 5.500 μεμονωμένους γαλαξίες, αποτελεί όμως μόνο ένα μικρό κομμάτι του γνωστού σύμπαντος. Σύμφωνα με τους αστρονόμους θα χρειαζόμασταν άλλες 30 εκατομμύρια τέτοιες φωτογραφίες προκειμένου να πλησιάσουμε σε μια πανοραμική απεικόνιση ολόκληρου του σύμπαντος.
Μπορείτε να δείτε μια έκδοση του eXtreme Deep Field με ανάλυση 2382x2078 και μορφή JPG από εδώ, ή αν θέλετε να κατεβάσετε την φωτογραφία σε πλήρη ανάλυση και μορφή TIF από εδώ. Προσοχή όμως γιατί το μέγεθος του δεύτερου αρχείου υπερβαίνει τα 13MB.