“Γιατί η έξοδος από το ευρώ είναι επιλογή για τη Γερμανία”

Υπό τον τίτλο “Γιατί η έξοδος από το ευρώ είναι επιλογή για τη Γερμανία” οι Financial Times δημοσιεύουν ένα εκτενές άρθρο του γνωστού αρθρογράφου Martin Wolf. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο η Γερμανία είναι μια μεγάλη χώρα και είναι προφανές ότι έχει την επιλογή της επιστροφής στο μάρκο.

“Πρέπει η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ; Το ερώτημα γίνεται πιο επίκαιρο μετά την απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να υποστηρίξει τον Mario Draghi, κατά του Weidmann, στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων” γράφει ο γνωστός αθροργράφος και σημειώνει πως όλα μας θυμίζουν πως στην Ευρώπη προχώρησαν σε έναν άθλιο γάμο.

“Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό από γερμανική σκοπιά, θα πρέπει να διακρίνουμε τα ψευδή επιχειρήματα από τα αληθινά” σημειώνει και προσθέτει ότι το ερώτημα είναι αν η Γερμανία έχει να χάσει πολλά αν η Ευρωζώνη διασπαστεί. Και απαντά μονολεκτικά όχι.

Όπως σημειώνει: “Οι Γερμανοί έχουν να τρέξουν δύο επιχειρήσεις: Την εξαγωγή των εμπορευμάτων, στην οποία είναι εξαιρετικοί, και την εισαγωγή χρηματοπιστωτικών απαιτήσεων, στο οποίο δεν είναι. Εν συντομία, τα πλεονάσματα της Γερμανίας την έχουν εκθέσει σε χρηματοοικονομικό κίνδυνο”.

Σύμφωνα με τον κεντρικό αρθρογράφο των Financial Times: “Ο κίνδυνος για τη Γερμανία, σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ, είναι ότι μπορεί να υπάρχει πάρα πολύ ρευστότητα στο νέο γερμανικό νόμισμα, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μη-κατοίκων της χώρας να μετατρέψουν τα χρήματα τους στο νέο νόμισμα. Η Bundesbank θα μπορούσε να βάλει περιορισμούς επιτρέποντας τη μετατροπή στο γερμανικό νόμισμα μόνο στους κατοίκους της χώρας”.

Το άρθρο καταλήγει πάντως ότι η έξοδος είναι πραγματικά μια επιλογή...