Ζει και βασιλεύει το μαύρο χρήμα στις λαϊκές αγορές

Εκτεταμένη πρακτική αγορών οπωροκηπευτικών προϊόντων σε τιμή και ποσότητες χονδρικής αλλά χωρίς παραστατικά καταγγέλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οπωρολαχανεμπόρων.

Η Ομοσπονδία απέστειλε σχετική επιστολή με κάθε επισημότητα στο Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Τόνιζεται εκτός των άλλων ότι υπάρχουν παραγωγοί, που εισέρχονται σε καταστήματα-ιδιωτικές επιχειρήσεις και προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους με αντάλλαγμα "μαύρο χρήμα".

Όπως καταγγέλεται, το φαινόμενο είναι εντονότερο στις πόλεις της ελληνικής περιφέρειας και ιδιαίτερα σε αυτές όπου πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός λαϊκών αγορών την εβδομάδα. Παραγωγοί διακινούν τα εμπορεύματά τους χωρίς παραστατικά και κυρίως χωρίς την απόδοση Φ.Π.Α. στο κράτος.

Η Ομοσπονδία καταλογίζει στις παραπάνω περιγραφόμενες τακτικές φαινόμενο τη συρρίκνωση των Κεντρικών Λαχαναγορών, ενώ πιέζει την Πολιτεία για αυστηρή εφαρμογή του νόμου περί ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές και προτείνει τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας ελέγχων για τον περιορισμό του παραεμπορίου.

Συστήνεται επίσης η έκδοση πληθυσμιακών και γεωγραφικών κριτηρίων για την οργάνωση των λαϊκών αγορών πανελλαδικά.