Τραγικά ευτράπελα κατήγγειλαν στην Κυπριακή Βουλή θύματα της τουρκικής εισβολής το 1974
Οι κυπριακές αρχές ζήτησαν από ανάπηρο πολέμου με ακρωτηριασμένο πόδι από το 1974, να προσκομίσει βεβαίωση, ότι είναι... ανάπηρος, όπως κατήγγειλε -σύμφωνα με τη κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος- ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Παθόντων ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκαταστάσεως Παθόντων και Αναπήρων Πολέμου Γιώργος Γρουτίδης.
Και δεν ήταν το μόνο περιστατικό. Σε άλλη περίπτωση «έκοψαν» τη συνοδό από ανάπηρο, του οποίου είναι κομμένα και τα δύο πόδια. Σε δε γυναίκα η οποία πέραν της κακοποίησης που υπέστη από τους Τούρκους, δέχτηκε και 14 μαχαιριές, της έσπασαν τα δόντια, ενώ της συνέθλιψαν εν μέρει και το πρόσωπο, της είπαν ότι χάθηκαν τα χαρτιά της, γι' αυτό πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημά της για λήψη επιδόματος βαριάς αναπηρίας. Ο κ. Γρουτίδης σημείωσε, ότι η γυναίκα αυτή η οποία είναι σχεδόν τυφλή, καθαρίζει 18 τουαλέτες την ημέρα για να επιβιώσει.
Ακόμη, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης ανέφερε, ότι πέντε με έξι γονείς αγνοουμένων πέθαναν στο στρώμα, επειδή λόγω των περικοπών δεν μπορούσαν να εισαχθούν σε οίκους ευγηρίας. Αναφερόμενος στους αρμοδίους ανέφερε, πως ενώ αυτοί υποστήριξαν, ότι οι χορηγίες για τους συγγενείς αγνοουμένων θα ανέρχονταν στα 10 εκατ. ευρώ, τελικά αποδείχτηκε ότι περιορίζονταν σε 16.000 ευρώ.
Ο κ. Γρουτίδης χαρακτήρισε ως προσβολή το γεγονός, ότι οι ανάπηροι πολέμου δεν περιελήφθησαν στους υπόλοιπους, που έτυχαν κάποιων διευκολύνσεων ή και μικρών χορηγιών «τιμής ένεκεν». «Δεν ζητήσαμε ποτέ χρήματα και δεν είναι θέμα τα 5 ευρώ αύξηση το μήνα, που θα παίρνουν κάποιοι (που καλώς τα παίρνουν), αλλά είναι το γιατί να μας εξαιρέσουν», είπε ο κ. Γρουτίδης. Πρόσθεσε δε, ότι «μείναμε εκεί που έπρεπε και εκεί που κάποιοι μας εγκατέλειψαν και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι μείναμε ανάπηροι και το ερώτημα γιατί η πολιτεία να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο».
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας ο πρόεδρος των 472 αναπήρων πολέμου κατέθεσε και τα εξής:
● Από ανάπηρο πολέμου με κομμένα και τα δύο πόδια έκοψαν και τη συνοδό και το ερώτημα είναι ποιος θα μεριμνά για αυτόν, όταν βρίσκεται στην Ελλάδα για αντικατάσταση των τεχνητών ποδιών του.
● Πέθανε ανάπηρος πολέμου με ποσοστό αναπηρίας 70% και επί 14 μήνες δεν χορηγήθηκε στη σύζυγό του το χρηματικό ποσόν, που αυτή δικαιούτο.
● Η Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων, παρόλον ότι δεν έχει ιατρικές γνώσεις, ανατρέπει αποφάσεις ιατροσυμβουλίων, ενώ δεν δέχεται ιατρικές βεβαιώσεις (από γιατρούς στους οποίους η ίδια στέλνει αναπήρους πολέμου), με τον ισχυρισμό ότι αυτές γράφονται «κατά παραγγελία».
● Από ανάπηρο ο οποίος μπήκε στη διαδικασία να αντικαταστήσει το τεχνητό του πόδι, ζητήθηκε «χαρτί» από τον κοινοτάρχη, χωρίς να του εξηγείται τι είδους χαρτί απαιτείτο. Ύστερα από ανταλλαγή επιστολών ενημερώθηκε, ότι ζητείτο πιστοποίηση επιστολής.
● Κάλεσαν ακρωτηριασμένο ανάπηρο πολέμου να προσκομίσει χαρτί, με το οποίο να αποδεικνύεται ότι είναι ανάπηρος. Ζητούν, συνέχισε, πρόσφατη ημερομηνία διαβεβαίωσης. Έχει αυτοκίνητο αναπήρου από το 1974 είπε ο κ. Γρουτίδης, ο οποίος πρόσθεσε: Έλεος, δεν μπορούν να υποκαθιστούν τους γιατρούς. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση κατατέθηκε και η σχετική επιστολή.
● Ζητήσαμε επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών μας και ύστερα από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα μας είπαν ότι προωθείται νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει το ζήτημα, αφού γίνεται αποδεκτό και από την ΕΕ γα περιπτώσεις ομάδων οι οποίες στηρίζουν το έθνος όταν αυτό κινδυνεύει.
● Στέρησαν χρηματική χορηγία από ανάπηρο επειδή έχει στον όνομά του τίτλο ιδιοκτησίας ενός χωραφιού που του έδωσε ο πατέρας του. Αυτό σημαίνει πως είναι πλούσιος όταν έχει ένα χωράφι αλλά δεν έχει πόδια;
● Καλώς δόθηκε κατ’ οίκον φροντίδα στους αιχμαλώτους πολέμου αλλά το ερώτημα είναι γιατί αποκλείστηκαν από το μέτρο οι ανάπηροι πολέμου.
● Υπήρξε ανάπηρος του οποίου έκοψαν το πόδι τρεις φορές (προφανώς εννοεί σε τρία σημεία).
● Κάποιοι των οποίων η αναπηρία (λόγω του πολέμου) ήταν μεγάλη απολύθηκαν από την εθνική φρουρά και δεν δικαιούνται χορηγία ενώ άλλοι επειδή το ποσοστό της αναπηρίας τους ήταν μικρότερο με αποτέλεσμα να μπορούν να υπηρετήσουν περισσότερη θητεία, δικαιούνται τη χορηγία.
Βουλευτές συντάσσονται με τους ανάπηρους
Η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε, πως κάποιες από τις συγκλονιστικές αναφορές είναι χαρακτηριστικές και υπέδειξε, ότι οι ανάπηροι πολέμου πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης με περισσότερη ευαισθησία από την πολιτεία και τις κρατικές υπηρεσίες. Είπε επίσης, πως η Βουλή θα ασκήσει πιέσεις, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.
Ο βουλευτής Νίκος Κέττηρος ανέφερε, ότι αποτελεί στίγμα για όλους η στάση έναντι των αναπήρων πολέμου και υπέδειξε, ότι τελικά το κράτος είναι πιο ανάπηρο στη διαχείριση της όλης κατάστασης. Ο βουλευτής Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης μίλησε για διαχρονική κυβερνητική αναλγησία και πρόσθεσε, πως όπου τυχόν υπάρχουν νομοθετικά κενά, θα πρέπει να ρυθμιστούν.
Η βουλευτής Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε, πως ανέμενε ότι κάποια από τα προβλήματα των αναπήρων θα είχαν λυθεί, ύστερα από διαβεβαιώσεις που δόθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αντιμετώπισης των αιτημάτων των αναπήρων πολέμου.
Ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλάς, κάλεσε του κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι χειρίζονται τα ζητήματα των αναπήρων πολέμου, να επιδεικνύουν περισσότερη ευαισθησία, ενώ υπέδειξε πως όταν κάποιος διαφωνεί με τις αποφάσεις της αρμόδιας Επιτροπής ή του ιατροσυμβουλίου πρέπει να έχει το δικαίωμα προσφυγής σε ανώτερο σώμα.