Το πρακτορείο επισημαίνει τα εσωτερικά και εξωτερικά «μέτωπα» για την κυβέρνηση
Αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, τη στιγμή που η Ελλάδα ετοιμάζεται να απελευθερωθεί από τα μνημόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το αμερικανικό πρακτορείο φιλοξενεί και δηλώσεις του Βολφάνγκο Πίκόλι της Teneo Intelligence, ο οποίος υποστηρίζει, ότι «η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος, να παίξει από πολύ νωρίς το "χαρτί" του "clean exit", παρ' όλο που η Ελλάδα δεν έχει σχέδιο για την ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή εποχή».
Τα μέτωπα σε εσωτερικό και εξωτερικό
Στο εσωτερικό λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας έχει -όπως σημειώνει το Bloomberg- τις προετοιμασίες για την οικονομική ζωή στη μεταμνημονιακή εποχή και τις πρώτες εκλογές μετά το τέλος του προγράμματος, περιλαμβανομένων των διαφωνιών με τις συμμάχους και αντιπάλους. Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία, αλλά και την περιφερειακή αστάθεια λόγω της διαμάχης για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
«Η ικανότητα του κ. Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα μέσα από όλα αυτά, θα μπορούσε να καθορίσει, το πόσο σταθερή θα είναι η Ελλάδα και η περιοχή τα επόμενα έτη, επισημαίνουν οι ειδικοί, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθούν με ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg. Μάλιστα, ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρει στο Bloomberg, ότι «το χειρότερο πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα, για την κυβέρνηση, αλλά και για την Ελλάδα, είναι η προκλητικότητα της Τουρκίας».
Επισημαίνει δε, ότι «η μειούμενη αμερικανική επιρροή στην περιοχή είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας και τα διακυβεύματα είναι πολύ υψηλά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν είναι βασικό θέμα ανησυχίας για την Τουρκία, αλλά ένα μέρος του συνολικού σχεδίου του ίδιου του Ερντογάν για την εδραίωση της ηγεμονίας του στην περιοχή.
Οι εντάσεις με την Τουρκία
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, ότι οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας κλιμακώθηκαν τον Μάρτιο μετά τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι μέχρι σήμερα (16/4/2018) είναι κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ωστόσο, οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν μετά την απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση 8 Τούρκων αξιωματικών, που φέρονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, σημειώνει.
Αν και «η πιθανότητα εσκεμμένης κλιμάκωσης είναι σχετικά χαμηλή», υπάρχει αυξημένη ανησυχία για ατύχημα, επισημαίνει ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). «Τα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη πάντα επιχειρούσαν πολύ κοντά, όμως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στερηθεί έμπειρους αξιωματούχους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ενώ η μειωμένη επιρροή των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα καθιστούν λιγότερο βέβαιη την εξωτερική διαμεσολάβηση στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο περιστατικό» τονίζει ο ίδιος.
Το όνομα της ΠΓΔΜ
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα στέκεται εμπόδιο στην πρωτοβουλία των δυτικών δυνάμεων, για να περιοριστεί η ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια. «Οι προκαταρκτικές συζητήσεις για ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ εμποδίζονται από την Αθήνα λόγω του ζητήματος της ονομασίας της χώρας» αναφέρεται και προστίθετι ότι «οι χειρισμοί των θεμάτων της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ από τον πρωθυπουργό έχουν προκαλέσει επικρίσεις τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τη συγκυβέρνηση, με τον υπουργό Άμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ κ. Πάνο Καμμένο να επιμένει, πως το κόμμα του δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε συμφωνία περιλαμβάνει τη λέξη "Μακεδονία"».
Οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες και οι εκλογές
Εν τω μεταξύ, οι όποιοι τριγμοί στην εσωτερική στήριξη θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κ. Τσίπρα, ενόψει των εκλογών που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος, κάτι που αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας, την ώρα που η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Οι πολιτικές αβεβαιότητες συμπίπτουν με ερωτήματα από το οικονομικό μέτωπο, καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο» αναφέρεται και προστίθεται ότι «έπειτα από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα και οι πιστωτές της από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσουν, αν η χώρα θα χρειαστεί κάποιο είδος μεταμνημονιακού προγράμματος. Αν και ο κ. Τσίπρας επιμένει πως η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης πριν το Eurogroup του Ιουλίου σε συνδυασμό με κάποια μορφή ελάφρυνσης χρέους, θα επιτρέψουν μια "καθαρή" έξοδο από το μνημόνιο, οι επικριτές δεν είναι τόσο σίγουροι πως αυτό θα έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα».