Για την παραγωγή κάθε κινητού τηλεφώνου πρέπει να εξορύσσονται συνεχώς περισσότερα ορυκτά, γεγονός που ισοδυναμεί με μεγαλύτερο προσωπικό αποτύπωμα άνθρακα
Για τους περισσότερους ανθρώπους, το smartphone έχει γίνει τόσο αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους. Μόνο που, όπως φαίνεται, δεν καταστρέφει μόνο την κοινωνική μας ζωή, αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο!
Σύμφωνα με έρευνα του καναδικού McMaster University, το πρόβλημα,έχει να κάνει με το πόσα smartphones υπάρχουν ήδη στον κόσμο, αλλά και τον ρυθμό με τον οποίο τα αντικαθιστούμε. Ο μέσος χρόνος ζωής τους είναι πια στα 2 χρόνια, κάτι που τα κάνει σχεδόν αναλώσιμα. Και για την παραγωγή κάθε κινητού τηλεφώνου πρέπει να εξορύσσονται συνεχώς περισσότερα ορυκτά, γεγονός που ισοδυναμεί με μεγαλύτερο προσωπικό αποτύπωμα άνθρακα.
Συγκεκριμένα, ενοχοποιούνται οι μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων και το αποτύπωμά τους σε όρους άνθρακα. Εκεί δηλαδή που το αποτύπωμα άνθρακα των κινητών τηλεφώνων αντιστοιχούσε μόλις στο 1% του παγκόσμιου αποτυπώματος το 2007, έχει ήδη τριπλασιαστεί και μέχρι το 2040 θα έχει αγγίξει το δυσανάλογα μεγάλο 40%.
Την ίδια ώρα, κάθε κλικ που κάνουμε στο ίντερνετ αντιστοιχεί σε έναν σέρβερ που δουλεύει πυρετωδώς για να εξυπηρετήσει την κίνηση και τόσο οι ίδιοι οι σέρβερς όσο και τα data centres καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Τόσες που μέχρι το 2040, όπως μας λέει η μελέτη, θα αντιστοιχούν στο 45% όλης της ηλεκτρονικής μας ζωής.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε γι’ αυτό; Το απλό πράγμα να κρατάμε τα κινητά μας τηλέφωνα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και όταν είναι να τα αντικαταστήσουμε, να τα ανακυκλώνουμε. Όπως μας λέει ο επικεφαλής της μελέτης Lotfi Belkhir: «με βάση την έρευνά μας και άλλες πηγές, σήμερα ανακυκλώνονται λιγότερο από το 1% των smartphones».