“Παραλύει” αύριο η χώρα λόγω απεργιών

Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις αύριο Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου με τη γενική 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα νέα μέτρα. Στην απεργία θα συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι σε εφορίες, .πολεοδομίες, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, έμποροι, δικηγόροι, μηχανικοί, τραπεζοϋπάλληλοι και βιοτέχνες, με τις επιχειρήσεις ενώ και τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά.

Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης αποφάσισε η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων), με κλείσιμο των επιχειρήσεων και καταστημάτων έως τις 15:00. Συν τοις άλλοις, συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει κηρύξει για αύριο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων αποφάσισαν οι Ομοσπονδίες Βενζινοπωλών και Πρατηριούχων.

Σε ό,τι αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το Αττικό Μετρό και ο Ηλεκτρικός δε θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη του ωραρίου. Αντίστοιχα, το τραμ θα λειτουργήσει από τις 6 το πρωί ως τις 10 το βράδυ. Τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία θα έχουν στάση εργασίας από τις 05:00 έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός. 

Σε στάση εργασίας θα προχωρήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 20.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Οι καθηγητές, μέσω της ΟΛΜΕ, θα συμμετάσχουν στην 24ωρη αυριανή απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια. Στο μεταξύ, αναστολή των διοικητικών λειτουργιών του, αποφάσισε συμβολικά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών ομόφωνα για την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 από 12 το μεσημέρι έως 3.00 το απόγευμα. Με αυτή την κινητοποίηση εκφράζεται η διαμαρτυρία των πανεπιστημιακών «για την ανηλεή επίθεση που δέχεται το δημόσιο Πανεπιστήμιο και για τα σφαγιαστικά οικονομικά μέτρα που υφίστανται, όχι μόνο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και το ίδιο το Πανεπιστήμιο».

Αύριο επίσης πάντως δε θα εργαστούν αύριο και οι τραπεζοϋπάλληλοι, η ομοσπονδία των οποίων (ΟΤΟΕ) συμμετέχει στην απεργία. Οι εργαζόμενοι στις εφορίες, αντίστοιχα, αποφάσισαν να απεργήσουν επιπλέον τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή. Οι δημοσιογράφοι θα κάνουν στάση εργασίας από 11:00 έως και τις 15:00, θα καλύψουν όμως όλη την πορεία και τα γεγονότα που αφορούν τις κινητοποιήσεις.

Παράταση των κινητοποιήσεών τους, έως το τέλος του μήνα, αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί της Αττικής, ενώ άλλοι 16 Σύλλογοι (Ρεθύμνου, Ιωαννίνων, Δωδεκανήσων, Πέλλας, Κερκύρας, Ηρακλείου, Ηλείας, Αργολίδας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λασιθίου, Ξάνθης, Έβρου, Μεσσηνίας, Θεσπρωτίας και Λακωνίας) δεν έχουν υιοθετήσει την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για αναστολή της κινητοποίησης, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τα φάρμακά τους ή να τα αναζητούν σε άλλες περιοχές, όπου τα φαρμακεία χορηγούν με πίστωση.

Τις κινητοποιήσεις συνεχίζουν δικηγόροι, δικαστές και εισαγγελείς από τις 10.00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου έως και έως τις 20 Οκτωβρίου.

Το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα ξεκινήσει στις 11.00 στο Πεδίον του Άρεως και το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10.30 στην Ομόνοια.