Ο ιδιότυπος peacemaker Ερντογάν που έχει κάνει ήδη τις δικές του εφόδους - Ποιοι νίπτουν τας χείρας - Το επικοινωνιακό παιχνίδι και το δια ταύτα - Το ορόσημο του 2023 και ο καταλύτης που ακούει στο όνομα «Κούρδοι»
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα Ηνωμένα Έθνη για το ενδεχόμενο μεγάλης στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Συρία. Το ενδεχόμενο νέας – και κυρίως άμεσης- στρατιωτικής και πολεμικής εμπλοκής δυνάμεων που μέχρι τώρα επιχειρούσαν στρατιωτικά μεν, σε υποστηρικτικό επίπεδο δε, είναι κάτι παραπάνω από ορατό.
Ρωσία, Τουρκία, ΗΠΑ και Γαλλία, σε πρώτο επίπεδο, καταμετρούν τα δικά τους συμφέροντα από μια ευθεία εμπλοκή στο συριακό έδαφος του πολέμου και καταρτούν συμμαχίες αλλά και στήνουν αντιπαραθέσεις. Βρετανία, Ιράν και άλλες χώρες έρχονται σε δεύτερο επίπεδο με το… μοντέλο ανάλυσης για το τι μέλλει γενέσθαι να γίνεται χαοτικό.
Οι ψυχροπολεμικοί και αιώνιοι αντίπαλοι, Ρωσία και ΗΠΑ, σαλπίζουν πολεμικές απειλές η μια στην άλλη. Σε ρόλο – όχι και τόσο αποτελεσματικού όπως έχει δείξει πολλάκις το παρελθόν- ειρηνοποιού, ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για συμβιβαστική λύση. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο μιας «ολοκληρωτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Συρία, καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) να «ενεργήσουν με υπευθυνότητα κάτω από επικίνδυνες συνθήκες».
Παρά τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του ΣΑ πάντως, τις τελευταίες μέρες, οι μεγάλες δυνάμεις δεν φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν πίσω στις ίδιες στρατηγικές και οφέλη υπέρ μιας εκτόνωσης της πολεμικής δραστηριότητας που βυθίζει σε επανειλημμένους κύκλους αίματος τη Συρία στα 7 και πλέον χρόνια του πολέμου. Εξάλλου ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε ως εμφύλιος αλλά έχει εξελιχθεί σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, στο συριακό έδαφος.
Η τελευταία επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα αποτέλεσε τη νέα θρυαλλίδα ή και αφορμή για να καταστρώσει κάθε αντίπαλο δέος (Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία κλπ) τις νέες στρατηγικές του στην περιοχή.
Ο peacemaker Ερντογάν που έχει κάνει ήδη τις δικές του εφόδους στη Συρία
Σε έναν ιδιότυπο μεσολαβητικό ρόλο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως συζήτησε με τον Αμερικανό και τον Ρώσο ομολόγό του ενδεχόμενα βήματα για την ειρήνη στη Συρία, έπειτα από σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχε τις τελευταίες ημέρες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής, ο Ερντογάν δήλωσε πως είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως η αύξηση των εντάσεων στην περιοχή δεν είναι σωστή.
Βεβαίως ο Ερντογάν έχει ήδη διεξάγει τις δικές του στρατιωτικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος (βλ. Αφρίν και Μανμπίτζ), με λάβαρο τον «αμυντικό» (;) πόλεμο κατά των Κούρδων.
Ποιοι νίπτουν τας χείρας
Γερμανία και Ολλανδία έχουν τονίσει ότι δεν θα εμπλακούν στρατιωτικά σε επιχειρήσεις στη Συρία.
Το ίδιο φέρεται να ξεκαθάρισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Εμανουέλ Μακρόν.
Αλλά όλα αυτά μένει να αποδειχτούν καθώς είναι αβέβαιη η τροπή που θα πάρει η κατάσταση στη Συρία και τα νέα συμφέροντα και αιτήματα που θα διαμορφωθούν από εταίρους, συμμάχους και εχθρούς…
Χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, εκτίμησε ότι θα υπάρχει όξυνση το επόμενο διάστημα στη Συρία αλλά «το ερωτηματικό είναι πού θα φτάσει η κατάσταση».
«Φαίνεται ότι θα υπάρξουν κάποια πλήγματα. Στο παρελθόν τα πλήγματα ήταν τα λεγόμενα χειρουργικά πλήγματα, δηλαδή είχαμε επιθέσεις με πυραύλους μόνο σε συγκεκριμένες στρατιωτικές βάσεις. Αυτά τα χειρουργικά χτυπήματα δεν προκαλούν πολύ σοβαρά προβλήματα [...] Από εκεί και πέρα όμως δεν ξέρουμε αν θα επαναληφθεί το ίδιο ή εάν η Δύση -διότι δεν είναι πλέον μόνο η Αμερική, είναι και η Γαλλία και η Βρετανία από χθες το βράδυ- θα παραμείνει σε κάποια χειρουργικά χτυπήματα ή θα επιδιώξει μια επίθεση ολίγων ημερών, η οποία θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική τους θέση για την επόμενη ημέρα που θα συζητήσουμε το μέλλον της Συρίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το επικοινωνιακό παιχνίδι και το δια ταύτα
Και μπορεί όλοι να ξέρουν ότι οι απειλές που εκτοξεύονται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας να είναι εν πολλοίς ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Όμως οι στόχοι Μόσχας, Ουάσινγκτον αλλά στη συνέχεια και Παρισιού, Άγκυρας, Λονδίνου, Τεχεράνης κ.ο.κ. και το τι τελικά θα θελήσουν να πετύχουν (να δώσουν απλά το «παρών» στην γεωπολιτική σκακιέρα ή να έχουν άμεσα οφέλη από τη διατήρηση ή εξόντωση του καθεστώτος Άσαντ και το νέα σύνορα που θα χαραχτούν σε αυτό που μέχρι σήμερα παραμένει τύποις συριακή επικράτεια), θα κρίνουν το μέλλον στο δια ταύτα και στην πράξη.
Το ορόσημο του 2023 και ο καταλύτης που ακούει στο όνομα «Κούρδοι»
Όπως είπε ο κ. Συρίγος, μέχρι το 2023 θα έχουμε πολύ σοβαρές εξελίξεις σε όλη την περιοχή και «θα ζήσουμε σκηνές όπως αυτές του '89-'90». Και η «όλη περιοχή» δεν είναι μόνον η Συρία αλλά και η Τουρκία και γενικά ο νέος χάρτης της Μέσης Ανατολής.
Φαίνεται πως οι Κούρδοι θα παίξουν ρόλο καταλύτη αφού αφενός αποτελούν τον κύριο παράγοντα που θα κρίνει την στάση της Τουρκίας αλλά και τους συμμάχους που θα διαλέξει (ΗΠΑ και Δύση ή Ρωσία). Ήδη ανατολικά και νότια της Τουρκίας, μέχρι και το Ιράκ έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση με το Ιρακινό Κουρδιστάν και την αυτονόμηση περιοχών.
Εξάλλου ήταν σαφές από τη στιγμή που οι Κουρδικές δυνάμεις των Πεσμεργκά και άλλες μπήκαν στο πολεμικό παιχνίδι σε Ιράκ, Συρία και γύρω περιοχές ότι δεν επεδίωκαν να γίνουν ειρηνευτικές δυνάμεις – τύπου κυανόκρανοι ΟΗΕ- αλλά να εδραιώσουν τη θέση και την κυριαρχία τους σε στρατηγικά σημεία στην όλη περιοχή…