«Είναι σχεδόν εθιστικό, κατά μια έννοια»
Για πολλούς, οι καυτερές πιπεριές μπορούν να καταστρέψουν τελείως ένα γεύμα ενώ για άλλους είναι απαραίτητες ώστε το φαγητό να αποκτήσει «χαρακτήρα» και ένταση. Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία ατόμων που αναζητούν τις πιο καυτές πιπεριές τσίλι - επιλέγοντας μάλιστα να τις δοκιμάζουν ανά δεκάδες σε σχετικούς διαγωνισμούς.
«Είναι σχεδόν εθιστικό, κατά μια έννοια», λέει ο Chilli Dave, από το κλαμπ Clifton Chilli. Αλλά υπάρχουν και οι κίνδυνοι, όπως ο νεαρός από τις ΗΠΑ ο οποίος συμμετείχε σε διαγωνισμό κατανάλωσης πιπεριών τσίλι και το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει στα επείγοντα του νοσοκομείου εξαιτίας αφόρητων πονοκεφάλων
Όταν καταναλώνει κάποιος μια πιπεριά που το όνομά της είναι ο «Χάρος της Καρολίνα» (Carolina Reaper), δεν έχει να περιμένει και πολλά, ίσως μια επίσκεψη στο γιατρό.
«Με τις πολύ, πολύ καυτερές τσίλι, έχεις αυτό το υπέροχο κάψιμο που στην πραγματικότητα δε σου προκαλεί τίποτα, απλά είναι ένα τρικ του μυαλού», λέει.
Τι προκαλεί το τσίλι στον οργανισμό
Τα πτηνά, σε αντίθεση με τα θηλαστικά, δεν μπορούν να δοκιμάσουν την καψαϊκίνη - το χημικό σε τσίλι που τα κάνει τόσο καυτά για τον άνθρωπο.
Βοηθάει στην διασφάλιση της αποτελεσματικής διάδοσης των σπόρων τσίλι - επειδή τα πουλιά δεν φοβούνται να τρώνε το φυτό.
Όμως, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται το κάψιμο από την καψαϊκίνη, ο διατροφολόγος Will Hawkins από τον Push Doctor συμφωνεί με τον Dave ότι όλα είναι μια ψευδαίσθηση.
«Η καψαϊκίνη είναι η κύρια βιοδραστική ένωση των φυτών σε πιπεριές τσίλι, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου του σώματος. Δεσμεύεται από τους υποδοχείς του πόνου, - τα νευρικά τερματιστικά στο σώμα μας που αισθάνονται τον πόνο - οι οποίοι είναι νευρικές απολήξεις που αντιλαμβάνονται τον πόνο και παρόλο που μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση καψίματος, δεν προκαλεί κακώσεις», σημειώνει και τονίζει ότι οι καυτές πιπεριές έχουν ευεργερτικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Βοηθά στην απώλεια βάρους, επιταχύνοντας το μεταβολισμό του σώματος και μπορεί επίσης να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι φυσικές επιδράσεις της κατανάλωσης πιπεριών μπορούν να θεωρηθούν ως αντιδράσεις σε ό, τι μπορεί να είναι - από την οπτική γωνία του σώματος - πραγματικά εγκαύματα, δήλωσε στο BBC Futures ο Bruce Bryant, βιολόγος στο Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια.
Ο Chilli Dave είχε έλκος στομάχου που δεν γνώριζε και λέει ότι η αγάπη του για τα πικάντικα τρόφιμα το χειροτέρεψε.
«Δυστυχώς έμεινα στο νοσοκομείο για επτά ημέρες», σημειώνει. «Οι συμμετέχοντες είναι παραδοσιακά άνδρες, αλλά πρόσφατα έχουμε δει περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν» εξηγεί. Και το Clifton Chilli Club έχει σχεδόν 150.000 συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube...
Η βιομηχανία τέτοιων διαγωνισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει κατακτήσει σίγουρα την κορυφή καθώς υπάρχουν αρκετές φάρμες με τσίλι και παραγωγοί σάλτσας τσίλι», εξηγεί ο Dave.
Από την άλλη, μπορεί τα βίντεο στο διαδίκτυο με διαγωνιζόμενους να... απολαμβάνουν μια καυτή πιπεριά να αποδεικνύονται αρκετά δημοφιλή, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι και γι 'αυτό τα φεστιβάλ παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις.
«Έχουμε πάντα γιατρούς σε ετοιμότητα στην περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό», λέει ο Karl.
«Μέχρι στιγμής το χειρότερο που έχουμε αντιμετωπίσει, είναι εμετός, αυξημένους παλμούς και κάποιες κράμπες στα άκρα. Στα παρασκήνια, έχουμε κιβώτια με γάλα, γιαούρτι και ζάχαρη για τους διαγωνιζόμενους. Όλα αυτά βοηθούν στην αντιμετώπιση της καυτής επίδρασης του τσίλι», σημειώνει.