Στις διαδηλώσεις της 30ής Μαρτίου και της 6ης Απριλίου σκοτώθηκαν συνολικά 29 Παλαιστίνιοι
Το Ισραήλ για τον φόνο τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη διάρκεια κινητοποιήσεων στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας επέκρινε χθες Σάββατο ο επικεφαλής των Εργατικών της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν ενώ παράλληλα άσκησε δριμύτατη κριτική προς τη διεθνή κοινότητα για τη σιωπή της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sputnik που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη διάρκεια διαδήλωσης έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ ο Κόρμπιν κατήγγειλε «τη σιωπή των διεθνών δυνάμεων» απέναντι «στις παράνομες και απάνθρωπες» ενέργειες του Ισραήλ, ενώ ζήτησε από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να στηρίξει το αίτημα του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τη χρήση πραγματικών πυρών από τους Ισραηλινούς στρατιώτες «εναντίον του πλήθους των άοπλων πολιτών».
Ο επικεφαλής των Εργατικών πρότεινε εξάλλου η βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πώληση όπλων σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και το Ισραήλ, οι οποίες ενδέχεται να τα χρησιμοποιούσουν «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».
Οι δηλώσεις αυτές του Κόρμπιν έγιναν αφού ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ την Παρασκευή εναντίον των Παλαιστίνιων που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τουλάχιστον εννέα άοπλους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ένας δημοσιογράφος, αλλά και να τραυματίσουν εκατοντάδες ακόμη.
Ο τρόπος που αντέδρασαν οι αρχές του Ισραήλ στις διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας επικρίθηκε έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατήγγειλαν τη χρήση πραγματικών πυρών εναντίον διαδηλωτών που δεν απειλούσαν με κανέναν τρόπο τη ζωή ισραηλινών στρατιωτών.
Στις διαδηλώσεις της 30ής Μαρτίου και της 6ης Απριλίου σκοτώθηκαν συνολικά 29 Παλαιστίνιοι.
Η ΕΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο απολογισμός αυτός εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη χρήση βίας από τον ισραηλινό στρατό, πρόσθεσε όμως ότι οι αναφορές της ισραηλινής κυβέρνησης περί ρίψεων πετρών και μολότοφ κι αποπειρών παράνομης διέλευσης των συνόρων «πρέπει επίσης να διασαφηνιστούν».
«Ο φόνος και ο τραυματισμός και άλλων άοπλων Παλαιστίνιων διαδηλωτών χθες (σ.σ. την Παρασκευή) από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα είναι ειδεχθής», τόνισε ο Κόρμπιν.
«Η πλειονότητα των ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας είναι απάτριδες πρόσφυγες που υπόκεινται εδώ και μια δεκαετία σε αποκλεισμό και στερούνται βασικά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα. Περισσότερα από τα δύο τρίτα εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, με περιορισμένη πρόσβαση στα πιο βασικά αγαθά, όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός.
Έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται κατά των φρικτών συνθηκών διαβίωσης και του συνεχιζόμενου αποκλεισμού και της κατοχής της παλαιστινιακής γης», υπογράμμισε ο επικεφαλής των Εργατικών.
«Η σιωπή των διεθνών δυνάμεων που έχουν ευθύνη να καταλήξουν σε μια δίκαιη επίλυση της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πρέπει να σταματήσει», επεσήμανε ο Κόρμπιν.
Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δεν έχει σχολιάσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Μόνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «νιώθω αποτροπιασμό από τους θανάτους», ενώ πρόσθεσε: «Είναι άμεση ανάγκη να ξεκαθαρίσουν τα γεγονότα, περιλαμβανομένου του γιατί χρησιμοποιήθηκαν τόσα πολλά πραγματικά πυρά αλλά και του ρόλου της Χαμάς στη βία».
Το Ισραήλ δέχεται πιέσεις μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη να πυροβολεί έναν Παλαιστίνιο διαδηλωτή στην πλάτη, την ώρα που απομακρυνόταν από τον φράκτη που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ.
Σε άλλα βίντεο εμφανίζονται Παλαιστίνιοι να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται την ώρα που προσεύχονται, περπατούν με άδεια τα χέρια προς τον φράκτη ή απλώς κρατούν την παλαιστινιακή σημαία.
Σύμφωνα με αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, οι κανόνες εμπλοκής του ισραηλινού στρατού επιτρέπουν τη χρήση πραγματικών πυρών εναντίον οποιουδήποτε πλησιάζει τον φράκτη αυτό.