«Εμφύλιος» στην κυβέρνηση της Μέρκελ

«Εμφύλιος» στην κυβέρνηση της Μέρκελ

Η κριτική του Χριστιανοδημοκράτη υπουργού Υγείας που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του SPD

Μία σκληρή ενδοκυβερνητική διαμάχη έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία, αναδεικνύοντας το δύσκολο έργο που έχει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να φέρει σε πέρας, γεφυρώνοντας τις διαφορές ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.

Το «επεισόδιο» ξεκίνησε με μία δήλωση του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν (προερχόμενου από τους Χριστιανοδημοκράτες) στην Neue Zuercher Zeitung ότι στις εργατικές περιοχές της Γερμανίας «υπάρχει η αίσθηση ότι το κράτος δεν είναι πια πρόθυμο ή ικανό να επιβάλει την τάξη».

Την απάντηση στον Σπαν την έδωσε η Άντρεα Νάλες, που τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να αναλάβει την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών. «Πριν ο υπουργός Υγείας Σπαν κακολογήσει την κατάσταση στα ζητήματα εσωτερικών με εξυπνακίστικες συνεντεύξεις […] θα έπρεπε να κάνει τη δική του δουλειά», σχολίασε μιλώντας στον ειδησεογραφικό όμιλο RND, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία 13 χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών ήταν σε χέρια Χριστιανοδημοκρατών υπουργών.

Η Νάλες, που είναι γνωστή για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις της, συνέχισε λέγοντας: «Οι υπάλληλοι που λένε μεγάλα λόγια αλλά δεν κάνουν τη δουλειά τους, ενοχλούν τους συναδέλφους τους και, στην πραγματική ζωή, έχουν προβλήματα με το αφεντικό».

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, φάνηκε πάντως να καλύπτει τον Σπαν, δηλώνοντας στην Bild ότι ο διάλογος για τη δημόσια τάξη «είναι καλός για τη χώρα μας».

Την ερχόμενη Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει με επικεφαλής την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φαίνεται ότι ήδη από τις πρώτες μέρες της νέας της θητείας ως καγκελαρίου έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει, την ώρα που μία δημοσκόπηση της Infratest που παρουσιάστηκε από το δίκτυο ARD την Πέμπτη έδειξε ότι μόνο το 32% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση.