Οι τρεις χώρες προωθούν τον αγωγό EastMed σε απάντηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας
Οι φραστικές επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ ενισχύει τη συμμαχία της Ιερουσαλήμ με την Ελλάδα και την Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post.
Όπως επισημαίνει η ισραηλινή εφημερίδα, μόνο τυχαία δεν ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού του Ισραήλ με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, μόλις τρεις ημέρες μετά τις τελευταίες υβριστικές επιθέσεις του Τούρκου Προέδρου στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ. Στις συνομιλίες αυτές συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, καθώς και το θέμα της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα και την Ιταλία, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα επισημαίνει, ότι η Άγκυρα που επιθυμεί να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές, εξέφρασε στο παρελθόν ενδιαφέρον για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία, κάτι που συνέβαλε στην ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Ερντογάν για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ το 2016. Σημειώνει ακόμη, ότι τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα, αποτελούν ιστορικούς εχθρούς της Τουρκίας και οι σχέσεις του Ισραήλ με τις δύο χώρες βελτιώθηκαν σημαντικά την τελευταία δεκαετία, εν μέρει ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της σχέσης της Ιερουσαλήμ με την Άγκυρα.
Αναφέρει ακόμη, ότι Νετανιάχου, Τσίπρας και Αναστασιάδης θα συναντηθούν στη Λευκωσία τον Μάιο. Σημειώνει δε, ότι αυτή θα είναι η τέταρτη Σύνοδος Κορυφής των τριών ηγετών από το 2016. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει, ότι ενώ η εναλλακτική λύση για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας θα ήταν η φθηνότερη επιλογή, η Ιερουσαλήμ αντιμετωπίζει το θέμα με σκεπτικισμό λόγω των συνεχών τριβών με την Τουρκία του Ερντογάν.
Σημειώνει ακόμη, ότι πριν από 2 εβδομάδες επισκέφθηκε το Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και οι συναντήσεις του με Ισραηλινούς αξιωματούχους -συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου- επικεντρώθηκαν στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, όπου η Λευκωσία ελπίζει στην ανάπτυξη ενός μεγάλου πεδίου φυσικού αερίου. Υπενθυμίζει ακόμη, ότι τον Φεβρουάριο τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν το ερευνητικό σκάφος της ENI να πραγματοποιήσει ερευνητική γεώτρηση.