Ψηλορείτης, το μυθικό και ιερό βουνό της αρχαιότητας

Ψηλορείτης, το μυθικό και ιερό βουνό της αρχαιότητας

Ο «πέτρινος γίγαντας» της Κρήτης

Ο Ψηλορείτης (2456 μ.) δεσπόζει στην κεντρική Κρήτη και καλύπτει μέρος του νομού Ηρακλείου και του νομού Ρεθύμνου, μόλις 3 μέτρα ψηλότερος από τις Πάχνες των Λευκών Ορέων.

Υπάρχουν 5 κορυφές στον Ψιλορείτη: Ο Τίμιος Σταυρός (2456 μ.), o Αγκαθιάς (2424 μ.), η Στολίστρα (2325 μ.), Βουλομένου (2267 μ.) και ο Κούσσακας (2209 μ.).

Το βουνό περιβάλλουν πολλοί μύθοι και οι αρχαίοι Μινωίτες το θεωρούσαν ιερό. Το Ιδαίο Άντρο, σπήλαιο κοντά στο οροπέδιο της Νίδας- στα 1.400 μέτρα- θεωρείται το μέρος όπου ανατράφηκε ο Δίας. Στα χριστιανικά χρόνια, η αναγνώριση της εξαιρετικής τοποθεσίας του διατηρήθηκε και μέχρι σήμερα γιορτάζει με λαμπρότητα κάθε Σεπτέμβριο το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού, στην ομώνυμη κορυφή με την εκθαμβωτική θέα.

Μεγάλης σημασίας για τη βιοποικιλότητα της Κρήτης είναι η πανίδα του Ψηλορείτη, όπου βρίσκουν καταφύγιο αρπακτικά, όπως γεράκια και γυπαετοί. Στο δάσος του Ρούβα ζει ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά, ο κρητικός αγριόγατος.

Το τοπίο προκαλεί δέος: Απόκρημνα φαράγγια, αλπικές ζώνες, ατμοσφαιρικά σπήλαια, ορεινά χωριά φωλιασμένα σε γκρεμούς, υπόγεια ποτάμια, βαθιές σπηλιές. Ανάλογα με την εκπαίδευση και τη φυσική κατάσταση ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές δραστηριοτήτων στην πλούσια φύση και τα δωρικά τοπία του Ψηλορείτη.