“Η τρόικα ζητάει 8 δισ. ευρώ από μισθούς, συντάξεις”

Η τρόικα ζητάει μέτρα 8 δισ. ευρώ από μισθούς συντάξεις και επιδόματα συν 1,5 δισ. ευρώ παρεμβάσεις αντίστοιχου άμεσου αποτελέσματος.

Αυτό δήλωσε στο ΒΗΜΑ FM ο πρώην υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη στο υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Κουτρουμάνης επιβεβαίωσε ότι η διαφορά κυβέρνησης και τρόικας είναι 4 δισ. ευρώ και ότι από τα 7,5 δισ. ευρώ που δέχεται η τρόικα περίπου 7 δισ. ευρώ αφορούν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Επιπλέον των 7 δισ. ευρώ, προβλέπεται επιπλέον εξοικονόμηση 1 δισ, ευρώ, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κουτρουμάνη, από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, κάτι που ανεβάζει το συνολικό πακέτο από μισθούς συντάξεις επιδόματα στα 8 δισ. ευρώ.

Αλλά και επιπλέον των 8 δισ. ευρώ η τρόικα ζητεί σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη πρόσθετες εξοικονομήσεις αντίστοιχου άμεσου αποτελέσματος, ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 9,5 δισ. ευρώ!

Στο μεταξύ από τις 14.00 τα στελέχη της τρόικας έχουν συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο παρουσία και του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση.

“Δουλεύουμε μέρα-νύχτα και ελπίζουμε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος”, ανέφερε χαρακτηριστικά λίγο νωρίτερα ο κ.Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Πάντως όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι και θα εξεταστούν σήμερα, αλλά πρέπει να περάσουν και από το τραπέζι των τριών πολιτικών αρχηγών, ακόμη και αύριο. Έτσι για την ώρα τα μέτρα που θα συζητήσουν πάλι Στουρνάρας και τρόικα είναι η κατάργηση των επιδομάτων δώρων και αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, οι περικοπές στις συντάξεις, η κατάργηση του αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση ορίου ηλικίας στα 67 έτη, αλλά και οι περικοπές στις ΔΕΚΟ.