Οι ρινόκεροι της Σουμάτρας ζουν και βασιλεύουν

Είναι ένα από τα σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου. Ακόμα και σε πολλούς από εμάς φαίνεται αρκετά συνηθισμένο διαβάζοντας γι αυτό ή βλέποντάς το σε κάποιο ζωολογικό πάρκο. Ο λόγος για τον ρινόκερο της Ινδονησίας.

Εκεί βρέθηκαν εφτά από τους πιο σπάνιους του είδους, στον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά μάλιστα, που ένα τέτοιο γιγαντόσωμο θηλαστικό συναντάται τα τελευταία 26 χρόνια.

Με τη βοήθεια κρυφών καμερών, στο εθνικό πάρκο της Ινδονησίας, οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακαλύψουν την ύπαρξη του συγκεκριμένου σπάνιου και απειλούμενου είδους.

Το γεγονός ότι για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, δεν είχε εμφανιστεί κανένας από αυτούς, έκανε τους περιβαλλοντολόγους να πιστέψουν ότι είχε εξαφανιστεί. “Νοιώθω πραγματικά ευτυχισμένος. Μετά από 26 χρόνια, ξαναβρήκαμε το συγκεκριμένο είδος”, λέει ο Τζαμάλ Γκαουί, επικεφαλής του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Ιδρύματος του Λέσερ της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ίδρυμα για την προστασία της άγριας ζωής, η καταστροφή των δασών, ωθεί τον ρινόκερο της Σουμάτρας σε εξαφάνιση, ακόμα και στις προστατευόμενες περιοχές. “Ελπίζουμε ότι θα παρακινήσουμε την κυβέρνηση της περιοχής, να λάβει δράσει για την καλύτερη προστασία των απειλούμενων ειδών”, σημειώνει ο Στεφάν Ζίγκλερ, εκπρόσωπος της WWF Γερμανίας. “Η φτώχεια, η διαφθορά και η έλλειψη κατανόησης του προβλήματος, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τους λαθροθήρες” καταλήγει και τονίζει ότι υπάρχουν διεθνείς κανόνες που απαγορεύουν την εμπορική εκμετάλλευση της συγκεκριμένης ποικιλίας.