Φοβάται για τη ζωή της η πληροφοριοδότρια στον Κορυδαλλό

Φοβάται για τη ζωή της η πληροφοριοδότρια στον Κορυδαλλό

Υποστηρίζει ότι δεν θα έχει δίκαια δίκη αν εκδοθεί στη Μάλτα

Ο Έλληνας δικηγόρος που εκπροσωπεί τη Μαρία Εφίμοβα, την πληροφοριοδότρια για ένα σοβαρό σκάνδαλο στη Μάλτα που παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές, υποστηρίζει ότι η πελάτισσά του φοβάται για τη ζωή της σε περίπτωση που εκδοθεί στη Μάλτα.

Η Εφίμοβα εγκατέλειψε τη Μάλτα μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια, η οποία την είχε κατονομάσει ως μία από τις πηγές της. Πρόσφατα παραδόθηκε στην ελληνική αστυνομία και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Αξιοποιώντας τις πληροφορίες της Εφίμοβα, η Γκαλίτσια αποκάλυψε ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού της Μάλτας ήταν η ωφελούμενη από μία μυστική εταιρεία στον Παναμά, μέσω της οποίας λάμβανε παράνομα χρήματα, μεταξύ άλλων και από την Pilatus Bank.

Η Εφίμοβα παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές επειδή ένιωσε ότι κινδυνεύει, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Αλέξανδρο Παπαστεριόπουλο. «Έλαβε ένα μήνυμα, ότι ‘πρέπει να προστατευτείς’, και έτσι αναζήτησε αυτήν την προστασία στην ελληνική αστυνομία». Δήλωσε στο Reuters TV, χωρίς να διευκρινίσει ποιος της έστειλε το μήνυμα.

Το αίτημα για την έκδοση της Εφίμοβα στη Μάλτα θα εκδικαστεί στις 12 Απριλίου. Η έκδοσή της έχει ζητηθεί για υπόθεση υπεξαίρεσης 2.000 ευρώ από την Pilatus Bank, στην οποία εργαζόταν, αν και η ίδια ισχυρίζεται πως είχε εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσει τα χρήματα. Ο δικηγόρος της ανέφερε πως και η ίδια έχει μηνύσει την τράπεζα για απλήρωτους μισθούς.

«Λέει ότι δεν θα έχει ποτέ μία δίκαια δίκη στη Μάλτα και φοβάται άμεσα για τη ζωή της», τόνισε ο Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος.

Την Τρίτη ακτιβιστές κατά της διαφθοράς με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον κάλεσαν να χορηγήσει άσυλο στην Εφίμοβα, όμως ο κ. Παπαστεριόπουλος εκτιμά ότι είναι μάλλον απίθανο να υποβάλει τέτοιο αίτημα η πελάτισσά του. «Η Μάλτα είναι ευρωπαϊκό κράτος-μέλος και είναι αρκετά δύσκολο να αποδειχθεί ότι η έννομη τάξη εκεί έχει παραβιαστεί βαρύτατα, επομένως δε νομίζω ότι για την ώρα σκέφτεται να υποβάλει αίτημα πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα», σημείωσε.