Ο άνθρωπος που ξεκίνησε από ένα μαγαζί στην Καλαμάτα και έφτιαξε ολόκληρο εργοστάσιο
Μπορεί να φάνταζε άπιαστο όνειρο η δημιουργία μια ελληνικής επιχείρησης παπουτσιών το 1919 εκείνος όμως το έκανε πράξη και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ο λόγος για τον Ιωάννη Φειδά που το όνομα του ταυτίστηκε με τα παπούτσια boxer στην Ελλάδα.
Η ιστορία του ξεκινά ως μετανάστης στην Αμερική όπου και θα παραμείνει για δώδεκα χρόνια. Εκεί διδάσκεται κοντά σε έμπειρους τεχνίτες την τέχνη του παπουτσιού. Ερχόμενος στην Ελλάδα θα προσπαθήσει να κάνει πράξη την ιδέα που θα τον κάνει στη συνέχεια έναν από τους καταξιωμένους επιχειρηματίες της Ελλάδας.
Το 1919 λοιπόν ξεκινά την κατασκευή χειροποίητων δερμάτινων υποδημάτων στην Καλαμάτα. Ήταν αυτός που έφερε τις πρώτες μηχανές στην Καλαμάτα για να βγάλει στην παραγωγή βιομηχανικό παπούτσι. Την εποχή εκείνη όμως οι Έλληνες δύσκολα εμπιστευόταν το βιομηχανικό παπούτσι καθώς προτιμούσαν το χειροποίητο. Έτσι τα αρχικά αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Τα πρώτα θεμέλια όμως είχαν μπει με το όνομα του να γίνεται γνωστό στην ευρύτερη περιοχή. Το πείσμα του θα τον κάνει να συνεχίσει την προσπάθεια μέχρι να πετύχει.
Ενισχύει την προσπάθεια έχοντας στο πλευρό του τον γιό του
Το πελατολόγιο άρχισε σιγά σιγά να μεγαλώνει ενώ στην επιχείρηση μπαίνει δυναμικά και ο γιός του Δημήτρης Φειδάς. Εκείνος έχοντας μεγάλο ταλέντο στις καλές τέχνες και στη ζωγραφική διδάχθηκε το σχέδιο, την τέχνη και την δημιουργική κατασκευή του παπουτσιού καταφέρνοντας να ξεπεράσει ακόμη και τον πατέρα του.
Το νέο ξεκίνημα μετά τον πόλεμο
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο τα πάντα έχουν καταστραφεί οικονομικά και η οικογένεια θα αναγκαστεί να χτίσει την επιχείρηση από την αρχή. Ο Δημήτρης Φειδάς μαζί με την γυναίκα του θα μετακομίσουν στην Αθήνα, στην περιοχή του Ψυρρή όπου και θα ανοίξουν την πρώτη τους μικρή βιοτεχνία. Την σκυτάλη θα πάρει η κόρη τους Μίνα Φειδά η οποία είχε μεγαλώσει σε μια οικογένεια που το παπούτσι αποτελούσε την κύρια πηγή εσόδων τους.
Η Μίνα Φειδά παντρεύτηκε τον Γιάννη Νταή με τον οποίο και συνέχισαν την οικογενειακή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τα εργοστάσια και οι εξαγωγές
Το πρώτο εργοστάσιο θα χτιστεί το 1961 στη Λαμπρινή (Άνω Πατήσια) σε ένα οικόπεδο το οποίο είχε αγοράσει η οικογένεια. Αυτή ήταν και η αρχή για να μετατραπεί η μικρή βιοτεχνία σε μια μικρή βιομηχανία. Οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν, το εργοστάσιο εξοπλίστηκε με σύγχρονα μηχανήματα και η παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά με την επέκταση του πελατολογίου σε όλη την Ελλάδα.
Είναι το 1968 όταν η εταιρεία θα εξελιχθεί σε Ανώνυμη με τον διακριτικό τίτλο «Δ.Ι. ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε.». Το 1970 θα ξεκινήσουν τις εξαγωγές σε Ευρώπη ενώ αργότερα θα εξαγάγουν προϊόντα σε Ρωσία και Αμερική.
Το δεύτερο εργοστάσιο στις Αχαρνές
Το δεύτερο εργοστάσιο στις Αχαρνές θα χτιστεί το 1974. Θα είναι πολύ μεγαλύτερο και φυσικά πιο σύγχρονο. Η «Δ.Ι. ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε» αυξάνει την παραγωγή σε 5.000 ζεύγη την ημέρα, αυξάνοντας φυσικά και τον αριθμό των εξαγωγών κατά πολύ σε Γερμανία, Ρωσία και Αγγλία. Η εταιρεία θα γίνει η μεγαλύτερη παραγωγική βιομηχανία του κλάδου.
Το 1990 ο Γιάννης Νταής θα φύγει από την ζωή και η Μίνα Φειδά θα αναλάβει τα ηνία της εταιρείας. Άλλωστε η εμπειρία της ήταν τεράστια καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πάντα στο πλευρό του πατέρα της ο οποίος διοικούσε την εταιρεία.
Τo 2006, η πρόεδρος της εταιρίας Μίνα Φειδά Νταή, μαζί με την ομάδα της Διοίκησης του εργοστασίου και μετά από 6-7 χρόνια ανοδικής πορείας της ζήτησης του προϊόντος boxer, αποφάσισαν να χτίσουν το τρίτο παραγωγικό εργοστάσιο της «Δ.Ι. Φειδάς Α.Ε.» στη ΒΙΠΕ (βιομηχανική περιοχή) Αχαρνών.
Τα προβλήματα που έφερε η οικονομική κρίση
Το 2010 τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης θα γίνουν αισθητά και στην Ελλάδα. Όμως το εργοστάσιο ξεκίνησε την παραγωγή προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση από Αυστρία, Γερμανία και Ρωσία.
Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την εταιρία Boxer Φειδάς. Οι οικονομικές υποχρεώσεις συσσωρεύθηκαν και τα χρέη διογκώθηκαν με αποτέλεσμα η εταιρία να εμφανιστεί με έλλειμμα 25 εκατομμύρια ευρώ.
Έτσι η εταιρεία από 5.000 ζευγάρια που παρήγαγε την ημέρα θα τα μειώσει σε περίπου 3.200 ζευγάρια και στη συνέχεια σε περίπου 1.700 ζευγάρια.
Οι ετήσιες πωλήσεις της Φειδάς μειώθηκαν από 30 εκατομμύρια ευρώ τη διετία 2008-2009 σε λιγότερο από 10 εκατομμύρια ευρώ τη διετία 2015-2016.
Η εταιρεία αναγκάζεται να καταθέσει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών συμφωνία εξυγίανσης προς επικύρωση ζητώντας με τον τρόπο αυτό να πάρει να πάρει ανάσα μετά από συμφωνία με τους πιστωτές.
Η συμφωνία που υπογράφηκε με όλες τις πιστώτριες τράπεζες αφορούσε στην πλήρη αναδιάρθρωση της εταιρίας με σκοπό τον εξορθολογισμό της αλλά και την χορήγηση νέας χρηματοδότησης ύψους 1,7 εκατομμύρια ευρώ.
Η συμφωνία εξυγίανσης επικυρώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών πριν από λίγες ημέρες και έτσι η εταιρεία γλίτωσε την πτώχευση.