«Σύντομα θα είμαστε σε θέση να μελετήσουμε και να στοχεύσουμε στη διάγνωση ασθενειών και ίσως για νέες εξατομικευμένες θεραπείες»
Πριν λίγες ώρες η ανθρωπότητα έδινε τα εύσημα στους επιστήμονες που προχώρησαν σε μια σπουδαία ανακάλυψη - ένα νέο όργανο, άγνωστο έως τώρα, που μάλιστα φαίνεται να παίζει ρόλο σε διάφορες κοινές παθήσεις όπως ο καρκίνος.
Το όργανο απαρτίζεται από ένα δίκτυο καναλιών μεταφοράς υγρών μέσα στο σώμα, το οποίο, μεταξύ άλλων, πιθανώς χρησιμοποιούν και τα καρκινικά κύτταρα για την εξάπλωσή τους. Για «μια λεωφόρο μετακινούμενου υγρού» έκαναν λόγο οι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν την ανακάλυψη τυχαία στη διάρκεια γαστρεντερολογικών ενδοσκοπήσεων ρουτίνας. Η περαιτέρω μικροσκοπική ανάλυση έφερε στο φως ένα είδος ρευστού, το οποίο μετακινείται μέσω καναλιών που υπάρχουν παντού στο σώμα. Κάθε ιστός του σώματος περιβάλλεται από ένα δίκτυο τέτοιων καναλιών, τα οποία από κοινού φαίνεται να απαρτίζουν ένα όργανο.
Ανάμεσα στους ερευνητές, επικεφαλής ήταν ο καθηγητής παθολογίας Νιλ Θάιζε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ήταν και ένας Έλληνας. Πρόκειται για τον Πέτρο Μπενιά της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά και του Ιατρικού Κέντρου Mount Sinai Beth Israel της Ν. Υόρκης, ο οποίος μαζί με τον Θάιζε εκτιμά ότι το νέο όργανο περιέχει περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού όγκου των υγρών του ανθρωπίνου σώματος.
Ο Δρ Πέτρος Μπενιάς είναι γαστρεντερολόγος στη Νέα Υόρκη και συνεργάζεται με πολλά νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, όπως τα Mount Sinai Beth Israel και Mount Sinai Hospital. Είναι πτυχιούχος από το Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein του Πανεπιστημίου Yeshiva και είναι ένας στους 145 του νοσοκομείου Mount Sinai που ειδικεύεται στην Γαστρεντερολογία.
«Αυτή η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά συναρπαστική επειδή έχουμε ορίσει μια νέα μικροατομική κατεύθυνση και έχουμε θέσει τις βάσεις για το πώς αυτό μπορεί να αρχίσει να εξηγεί την εξάπλωση του καρκίνου, τη φλεγμονή και τη δημιουργία ουλών του συνδετικού ιστού. Αυτή η ανακάλυψη θα ανοίξει νέες ερευνητικές οδούς για τη φλεγμονή και την πρόοδο του καρκίνου», δήλωσε ο Δρ. Μπενιάς σύμφωνα με το greekcitytimes.com και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «σύντομα θα είμαστε σε θέση να μελετήσουμε και να στοχεύσουμε στη διάγνωση ασθενειών και ίσως για νέες εξατομικευμένες θεραπείες».
Οι επιστήμονες του έδωσαν την ονομασία «interstitium» (κάτι σαν «διαμέσιο»). Γιατί όμως έως τώρα ένα τόσο εκτεταμένο όργανο είχε περάσει απαρατήρητο; Επειδή κατά τις συνήθεις διαδικασίες απεικόνισης και επεξεργασίας των ιστών τα κανάλια του εν λόγω οργάνου «στραγγίζουν», ενώ και οι ίνες του κολλαγόνου που βοηθούν το δίκτυο να αποκτήσει στέρεη δομή, καταρρέουν και αυτές. Έτσι, τα κανάλια φαίνονται σαν το σκληρό τοίχωμα των πυκνών ιστών και όχι ως κανάλια γεμάτα υγρό. Η ανακάλυψή του οργάνου έγινε με τη βοήθεια ενός συνεστιακού ενδομικροσκοπίου λέιζερ, το οποίο «βλέπει» τους ζωντανούς ιστούς.
Στο παρακάτω βίντεο, ο Πέτρος Μπενιάς σε συζήτηση ιατρικού περιεχομένου το 2015.