Διατηρητέα κτήρια και φυσικό περιβάλλον στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Διατηρητέα κτήρια και φυσικό περιβάλλον στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο

«Όλη η Ελλάδα είναι μια ενιαία πόλη… τίποτα δεν περισσεύει» λέει ο Αλέκος Φλαμπουράρης

Στο «Νέο Τοπίο» που δημιουργείται για τη χώρα επικέντρωσε την ομιλία του ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας σήμερα από το βήμα του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «πρέπει να βλέπουμε τη χώρα ως μια ενιαία πόλη με συνέργειες δράσεων, λειτουργιών και ανθρώπων. Σε μια τέτοια θεώρηση, κανείς δεν περισσεύει και τίποτα δεν παραμελείται. Αναφύονται αναπτυξιακές δράσεις με ικανό κοινωνικό αντίκρισμα, που σήμερα αφανίζονται στον κατακερματισμό των επιμέρους παραδοσιακών και πάγιων επιμέρους πολιτικών ανάπτυξης». Σε αυτό το Νέο Τοπίο «οι οδικοί άξονες, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και οι σιδηρόδρομοι, θα πρέπει να διασυνδέονται κατά τρόπο λειτουργικό και να εξυπηρετούν όλες τις δραστηριότητες».

Οδηγός για τη διαμόρφωση αυτής της νέας πραγματικότητας αποτελεί ο συνδυασμός της ανάπτυξης με την περιβαλλοντική ισορροπία.

Κατά τον κ. Φλαμπουράρη, οι ενέργειες που σηματοδοτούν το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που έχει άμεσο αντίκτυπο και στην πραγματική οικονομία, είναι μεταξύ άλλων η ανάπλαση – αναβάθμιση των ιστορικών κέντρων των πόλεων, η αξιοποίηση των διατηρητέων κτιρίων, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας και η σύνδεσή της με τον τουρισμό, η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιρίων, η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, η εισαγωγή της κυκλικής οικονομίας στην παραγωγική ανασυγκρότηση και κυρίως στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η προστασία και αξιοποίηση δασών ποταμών και ρεμάτων, καθώς επίσης και της αγροτικής γης και γενικότερα των φυσικών πλεονεκτημάτων της χώρας έναντι των άλλων χωρών.

«Στην εποχή των μηδενικών αποστάσεων και της παγκοσμιοποίησης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να  τελειώνουμε είναι αυτήν την παραδοσιακή ας πούμε «ανταγωνιστικότητα»  βορείων και νοτίων, που μόνο αρνητικά λειτουργεί και, βεβαίως, δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης.

Όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη του αύριο.  Ανάπτυξη πώς και για ποιον, είναι το πρώτο ερώτημα. Πώς διαμορφώνεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που να υπακούει σε μία ολιστική θεώρηση των πραγμάτων είναι το δεύτερο. Πώς διαμορφώνουμε στο νέο τοπίο το μέλλον, αλλά και πώς απαντούμε στα προβλήματα  του σήμερα, όπως είπε χθες ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης.

Η αξιοποίηση των διατηρητέων κτηρίων

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Επικρατείας στα διατηρητέα κτήρια σε όλη τη χώρα. Όπως είπε, περισσότερα από 10.000 - 15.000 διατηρητέα σε όλη την Ελλάδα, νεοκλασικής αρχιτεκτονικής ή χαρακτηρισμένα μνημεία ή και ιδιαίτερου κάλλους, από τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, θα πρέπει να γίνουν συνιστώσα του νέου μοντέλου ανάπτυξης.

Αν και είναι πολύ σημαντικό ότι τα διατηρητέα κτίρια και μνημεία προστατεύονται από την κατεδάφιση, δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος ερείπωσης και κατάρρευσης. «Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα φροντίσουμε με σωστό προγραμματισμό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη διαχείριση, στερέωση, αποκατάσταση και συντήρηση των Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων» τόνισε ο κ. Φλαμπουράρης, προσθέτοντας ότι «απώτερος σκοπός είναι να αποδοθούν στον φυσικό αποδέκτη τους, δηλαδή τους πολίτες που έχουν το δικαίωμα να βιώσουν την κληρονομιά του παρελθόντος και να στηρίξουν το μέλλον τους πάνω σε αυτήν».

Επιπλέον όμως, η ανάδειξη και διάσωση της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας είναι δυνατό να δημιουργήσει συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης, τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας, λειτουργώντας ως αναπτυξιακό μέτρο, ποιοτικά αναβαθμισμένο, ανέφερε.

«Με γνώμονα την ολοκληρωμένη παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας στον  οικιακό  κτιριακό  τομέα  και  έχοντας  ως  κύριο  στόχο  τη  μείωση  των  ενεργειακών αναγκών  των  κτιρίων,  των  εκπομπών  ρύπων  που  συμβάλλουν  στην  επιδείνωση  του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος, προχωράμε και ενισχύουμε προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2» και τα επεκτείνουμε στις δημόσιες υποδομές, τα δημόσια κτήρια» προσέθεσε.

«Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε οικονομία σε πόρους και χρήματα, αλλά ταυτόχρονα και άνοιγμα νέου κύκλου εργασιών, που σημαίνει νέες θέσεις εργασίας και χρήματα στην πραγματική αγορά, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται» καταλήγει ο υπουργός.