Αχτσιόγλου: Δίκαιη ανάπτυξη με 586 ευρώ δεν γίνεται

Αχτσιόγλου: Δίκαιη ανάπτυξη με 586 ευρώ δεν γίνεται

Ξεκίνησε η τεχνική μελέτη του νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Δίκαιη ανάπτυξη με 586 ευρώ δεν γίνεται», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την ομιλία της στο περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία.

«Νομίζω ότι με την έξοδο από το πρόγραμμα θα είμαστε σε θέση πια να δρομολογήσουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο. Προφανώς χρειάζεται μελέτη, τεχνικά ήδη έχουμε ήδη ξεκινήσει τη μελέτη, για να δούμε σε τι ποσοστό θα είναι αυτή η αύξηση και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει» επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως εξήγησε η υπουργός, είναι ο τελευταίος από τους συνολικά τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους το υπουργείο στηρίζει την πολιτική του για τα εργασιακά. Η δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας, όπως διευκρίνισε, είναι ο πρώτος από τους πυλώνες.

Ο δεύτερος πυλώνας, συνέχισε η υπουργός, είναι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, γι' αυτό «δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και σχεδιάζουμε μία συνολική αλλαγή στην αρχιτεκτονική των προστίμων για την αδήλωτη εργασία» τόνισε η υπουργός.

Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι ο τρίτος πυλώνας στον οποίο αναφέρθηκε η κυρία Αχτσιόγλου: «Η Βουλή τον περασμένο Μάιο ψήφισε την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Αύγουστο του 2018, άρα σε λίγους μήνες από σήμερα οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα επανέλθουν σε ισχύ».