Ο καρκίνος του στήθους προσβάλλει κατά κόρον τις γυναίκες. Η ασθένεια δεν κάνει ωστόσο διακρίσεις στα φύλα. Αυτό αποδεικνύουν τα περίπου 600 ετήσια κρούσματα ανδρικού καρκίνου στη Γερμανία.
Η πρώτη αντίδραση ήταν ένα ανείπωτο σοκ, εξομολογείται ο Κούνο Μέγερ για την ημέρα που διαγνώσθηκε ότι πάσχει από καρκίνο του στήθους. Όπως οι περισσότεροι άνδρες, έτσι και ο πρώην αστυνομικός, δεν ήξερε ότι αυτή η μορφή καρκίνου δεν είναι γυναικεία αποκλειστικότητα. Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ο 62χρονος σήμερα Μέγερ είχε ανακαλύψει ένα όγκο στο στήθος του. Ο γιατρός που επισκέφθηκε δεν άργησε να συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για καρκίνο. Ακολούθησαν μία εγχείρηση, έξι χημειοθεραπείες και 28 ακτινοβολίες καθώς είχαν ήδη προσβληθεί οι λεμφαδένες του.
Ο διάγνωση ενός καρκίνου του στήθους προκαλεί συνήθως στους άνδρες εκτός από το πρώτο σοκ και μεγάλο φόβο. Προληπτικές εξετάσεις για τους άνδρες γίνονται άλλωστε για τους καρκίνους του προστάτη και του εντέρου, αλλά όχι για αυτόν του στήθους. «Οι άνδρες επισκέπτονται κατά κανόνα πολύ αργά το γιατρό» λέει ο Κρίστοφ Ζον, καθηγητής της Πανεπιστημιακής Κλινικής στη Χαϊδελβέργη.
Ο Γερμανός επιστήμονας εξηγεί μάλιστα ότι οι γιατροί συμβουλεύουν τους άνδρες που εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα να τους επισκεφθούν «ξανά σε 6-8 εβδομάδες» καθώς όπως λέει, λείπει η σχετική εμπειρία. Επίσης οι άνδρες σπάνια σκέφτονται να επισκεφθούν ένα ειδικό διαγνωστικό κέντρο, όπως κάνουν κατά κόρον οι γυναίκες.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συνηθέστερος τύπος στις γυναίκες, προσβάλλοντας στη Γερμανία σχεδόν 70.000 το χρόνο. Στο μεταξύ οι πιθανότητες ίασης είναι αρκετά μεγάλες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα γίνουν σωστές και έγκαιρες ενέργειες. Οι γυναίκες υποβάλλονται κατά κανόνα σε εγχείρηση, κατά την οποία γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί η μαστεκτομή. Κάτι αντίστοιχο δεν έχει νόημα στους άνδρες, όπως εκτιμά ο Κρίστοφ Ζον. «Στον άνδρα», επισημαίνει, «αφαιρείται στις περισσότερες περιπτώσεις η θηλή και ο αδένας του στήθους επειδή ο καρκίνος αναπτύσσεται στους άνδρες με διαφορετικό τρόπο». Αν προσβληθούν οι λεμφαδένες, ακολουθούν κατά βάση χημειοθεραπείες και ακτινοβολία, ακριβώς όπως και στις γυναίκες. Ωστόσο ο ανδρικός καρκίνος του στήθους θεωρείται επιθετικότερος. Επιπλέον, συνήθως εντοπίζεται με καθυστέρηση, εξαπλώνεται και η θεραπεία καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.
Στο μεταξύ ο καρκίνος του στήθους στους άνδρες συγκεντρώνει ολοένα περισσότερο την προσοχή των επιστημόνων, εξηγεί η αρχίατρος της Κλινικής Κολωνίας-Xόενλιντ, Κλαούντια Σουμάχερ: «Αναρωτιόμαστε αν η θεραπεία πρέπει να είναι ίδια σε άνδρες και γυναίκες. Τα κρούσματα καρκίνου σε άνδρες καταγράφονται πλέον όλο και πιο συχνά. Ωστόσο μπορεί να περιμένουμε ακόμη πολύ για να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία.
Ο Κούνο Μέγερ, που στο μεταξύ είναι καλύτερα, ίδρυσε πέρυσι μαζί με άλλους άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του στήθους το «Δίκτυο Καρκίνου του Στήθους στους Άνδρες». Σήμερα μετρά 45 μέλη. Πρωτοβουλίες σαν αυτήν τις θεωρεί ο καθηγητής Κρίστοφ Ζον πολύ σημαντικές, καθώς το πρώτο αποφασιστικό βήμα ενάντια στον καρκίνο του στήθους είναι κατά τη γνώμη του η πληροφόρηση.