Σκανδαλίδης: Στόχος μας οι επόμενες εκλογές

Σκανδαλίδης: Στόχος μας οι επόμενες εκλογές

«Πολιτικό διάλογο δεν ήθελε ποτέ η κυβέρνηση με κανέναν»

«Έχουμε κάνει σοβαρά πολιτικά βήματα» και «στόχος μας είναι οι επόμενες εκλογές, οι οποίες με το θετικό τους αποτέλεσμα θα σημάνουν και την ολοκλήρωση αυτής της δομής που χτίστηκε μετά κόπων και βασάνων και συντίθεται αυτό τον καιρό», τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Α' Αθηνών, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

«Έχουμε μια τεράστια πρόκληση, που είναι η πολιτική αναμέτρηση, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Αυτός θα είναι ο σταθμός που θα κρίνει τελικά το εγχείρημα κι εγώ πιστεύω ότι σε αυτές τις εκλογές, αυτή η συσπείρωση που υπάρχει σήμερα θα εκφραστεί. Αυτό που έκανε η κ. Γεννηματά να κηρύξει το Κίνημα σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, είναι φανερό ότι ο επόμενος στόχος είναι οι εκλογές, και το επόμενο συνέδριο που θα είναι ουσιαστικά ένα συνέδριο που θα οργανώσει από τη βάση τα πάντα θα είναι μετά τις εκλογές» υπογράμμισε ο κ. Σκανδαλίδης.

Σε ό,τι αφορά το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, είπε πως «υπάρχει μια ικανοποίηση γιατί αυτή η φάση της εσωστρέφειας -και που ήταν σε έναν βαθμό αντικειμενική, δηλαδή να λυθούν κατ' αρχήν θέματα σχέσεων μέχρι να φτιαχτεί μια δομή για την οργάνωση του Κινήματος μέχρι τις εκλογές- τουλάχιστον έληξε με τρόπο θετικό και ομόφωνες αποφάσεις».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου περί του διαλόγου με το Κίνημα Αλλαγής («βρισκόμαστε πολύ μακριά ακόμα από να θεωρηθεί πιθανή εξέλιξη ένας δομημένος διάλογος»), ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε πως «με τον κ. Τζανακόπουλο έχουμε μια τεράστια διαφωνία για τον πολιτικό διάλογο, γιατί πολιτικό διάλογο δεν ήθελε ποτέ η κυβέρνηση με κανέναν».

Για τα όσα είπε ο κ. Τζανακόπουλος περί άρνησης του ΠΑΣΟΚ να κάνει πολιτική αυτοκριτική για το παρελθόν, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε: «Μιλάει για την αυτοκριτική για εμάς; Μέχρι που ελεεινολογήσαμε την ιστορία μας προκειμένου να κάνουμε αυτοκριτική σε όλα τα συνέδριά μας και σε όλες τις διαδικασίες ενώ δεν έχει βρει μία κουβέντα να πει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός για τη μετατροπή της ημέρας σε νύχτα για τη χώρα και την πολιτική τους; Αυτό είναι αδιανόητο. Είναι σαν αυτό που λέμε, που μάλλον το έχει ενστερνιστεί ο κ. Τσίπρας, πως ό,τι και να πεις όσο ψέμα και να είναι θα πιάσει την άλλη μέρα. Κάποιοι θα το ακούσουν. Μα το ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει μέχρι το σημείο να συρρικνωθεί και να κάνει αυτή την αγωνιώδη αυτοκριτική σε όλους τους τόνους και με όλα τα μέσα. Κι έρχεται τώρα μια κυβέρνηση, η οποία είναι αλλαζονική και προσβάλλει τους θεσμούς και τη δημοκρατία, (να λέει) αν κάνουμε εμείς αυτοκριτική; Μιλάμε για στρεψοδικία».

Ερωτηθείς για τα όσα ο ίδιος είπε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει τεράστια απόσταση που έχει να κάνει με τη δημοκρατία, με τη ΝΔ μας χωρίζει η κοινωνική δικαιοσύνη», ο κ. Σκανδαλίδης διευκρίνισε: «Είναι φανερό πως εμείς πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή για τη χώρα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα δημοκρατίας και πρέπει αυτή να ενισχυθεί και οι θεσμοί να αναστηλωθούν γιατί είμαστε σε μια φάση όπου έχουν υποβαθμιστεί οι θεσμοί της δημοκρατίας [...] και το άλλο θέμα που μας χωρίζει με τη Νέα Δημοκρατία είναι φανερό ότι αφορά το κοινωνικό πρόσωπο μιας πολιτικής και όχι στην ασύδοτη αγορά που πιστεύει η Νέα Δημοκρατία».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε πως «εμείς παρουσιάσαμε μια πολιτική πρόταση, στην οποία κατέληξε το συνέδριο στο τέλος, με την ομιλία της κυρίας Γενημμάτα, με σημεία τα οποία αναφέρονται πάνω σε ποια πολιτική γραμμή θα μπορούσε να σχηματιστεί μια μελλοντική κυβέρνηση που είναι διαφορετική απ' αυτή που ακολουθεί ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή Νέα Δημοκρατία» και πρόσθεσε: «μπαίνουμε στο πολιτικό παιχνίδι ως ένας νέος οργανωμένος και με ισχυρή επιρροή πολιτικός πόλος για να διαμορφώσουμε τις μετεκλογικές εξελίξεις από θέμα οδηγού. Αυτό θα το αποφασίσει ο λαός. Και τη λαϊκή ετυμηγορία κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Αλλά το να λέμε από τώρα εμείς θα πάμε μ' αυτόν, θα πάμε με τον άλλον και με ποιον συνεργαζόμαστε ή δεν συνεργαζόμαστε... Ορίστε, κύριοι, αυτή είναι η βάση της συνεργασίας. Αν θέλετε μετεκλογική συνεργασία, ελάτε να κουβεντιάσουμε. Κι αν πάρουμε εμείς την εντολή, αυτό θα προτείνουμε».