Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να λειτουργήσουν ως «πύλη» για τον εθισμό σε παράνομες ναρκωτικές ουσίες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Όπως και τα συμβατικά τσιγάρα, οι συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο του εθισμού σε απαγορευμένες ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης και κοκαΐνης. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι από την μία «καταργούνται» οι πολλές τοξικές ουσίες που έχει το συμβατικό τσιγάρο, αλλά παραμένει η «καθαρή νικοτίνη» που είναι εξαιρετικά εθιστική. Στα ποντίκια, η νικοτίνη βρέθηκε ότι αλλάζει την βιοχημεία του εγκεφάλου και αναπτύσσει μια ανάγκη για την κοκαΐνη.
Γράφοντας στο περιοδικό New England Journal of Medicine, το παντρεμένο ζευγάρι, ο δρ Έρικ Κάντελ, καθηγητής Βιοχημείας & Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, και η σύζυγός του δρ Ντενίζ Κάντελ, καθηγήτρια Κοινωνικοϊατρικών Επιστημών Ψυχιατρικής που έκαναν την σχετική μελέτη, ανέφεραν ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ασκούν τις ίδιες επιδράσεις στην φυσιολογία του εγκεφάλου και ενδέχεται να θέτουν τον ίδιο κίνδυνο εθισμού για άλλα ναρκωτικά, με τα κανονικά τσιγάρα, ιδίως κατά την εφηβεία, που αποτελεί κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου», και προσέθεσαν ότι «Η νικοτίνη σαφώς δρα ως “ουσία-πύλη” στον εγκέφαλο και οι επιδράσεις της είναι πιθανό να εκδηλώνονται ανεξάρτητα από το αν η έκθεση προέρχεται από το κάπνισμα τσιγάρων, το παθητικό κάπνισμα ή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα».
Οι δύο επιστήμονες έχουν ανακαλύψει σε πειράματα στο εργαστήριο πως όταν ποντίκια και αρουραίοι εκτίθενται στην νικοτίνη, εθίζονται πιο εύκολα στην κοκαΐνη. Αυτό, όμως, ισχύει ακόμα και όταν τα ζώα εκτίθενται στη νικοτίνη δίχως την καύση τσιγάρων, τονίζουν. Αντίστοιχες επιδράσεις έχει η νικοτίνη και στους ανθρώπους, σύμφωνα με κλινικές μελέτες.
Οι δύο επιστήμονες λένε ότι παρότι ο τυπικός χρήστης των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ένας μακροχρόνιος καπνιστής που δεν μπορεί να κόψει το κάπνισμα, οι συσκευές γίνονται ολοένα πιο δημοφιλείς στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.