Η κατανάλωση περισσότερων από τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ερευνητές από το San Daniele Καρδιολογικό Νοσοκομείο στο Ούντινε μελέτησαν 1.180 ασθενείς ηλικίας μεταξύ 18-45 ετών, οι οποίοι είχαν υπέρταση αλλά όχι διαβήτη. Από τα ευρήματα της μελέτης βρήκαν ότι το 87% από όσους κατανάλωναν καφέ έπιναν 1-3 φλιτζάνια ημερησίως και ένα 13% έπιναν περισσότερο. Επίσης η μελέτη διαπίστωσε ότι το 42% των συμμετεχόντων είχαν γρήγορο μεταβολισμό της καφεΐνης και το 58% είχαν αργή. Μετά από 6 χρόνια παρακολούθησης οι επιστήμονες διέγνωσαν με προδιαβήτη το 24% των ασθενών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι από τους συμμετέχοντες έκαναν μια μέτρια κατανάλωση, είχαν κατά 34% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη και οι βαριά εξαρτημένοι από την καφεΐνη είχαν κατά 50% αυξημένο κίνδυνο.
«Οι παράγοντες του τρόπου ζωής είναι πολύ σημαντικοί για την πρόγνωση των νέων ανθρώπων με υπέρταση. Σε μια προηγούμενη ανάλυση βρήκαμε ότι ο καφές ήταν ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της παρατεταμένης υπέρτασης και ότι ο κίνδυνος εξαρτάται από το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Λούσιο Μος.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο του προδιαβήτη σε νεαρούς ενήλικες με υπέρταση που μεταβολίζουν με αργό ρυθμό την καφείνη στο αίμα τους. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος εάν τα άτομα αυτά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, και αν πίνουν πολλούς καφέδες καθημερινά», προσέθεσε.
Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι μεταβολίζουν αργά την καφεΐνη , εκτίθενται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις αρνητικές επιδράσεις της στο μεταβολισμό της γλυκόζης. 'Έτσι, η επίδραση του καφέ για προδιαβήτη εξαρτάται από δύο παράγοντες, τη ποσότητα της ημερήσιας πρόσληψης καφέ και το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου.