Η θετική σκέψη μπορεί να απαλύνει τον πόνο και να βοηθήσει στον τρόπο που τον αντιμετωπίζουμε , σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Reading χρησιμοποιήσαν θερμικούς ανιχνευτές για την εφαρμογή θερμότητας στα χέρια των 34 εθελοντών, δημιουργώντας πόνο παρόμοιο με αυτό που προκαλείται από ένα έγκαυμα. Όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τη σοβαρότητα του πόνου, αυτοί που είχαν υποβληθεί σε συμπεριφοριστική θεραπεία διαχείρισης του πόνου είχαν κατά 58% χαμηλότερη βαθμολογία από ό, τι η ομάδα ελέγχου. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει η συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει στην θεραπεία του πόνου όπως σε έναν χρόνιο πόνο στην πλάτη.
"Από τους 34 συμμετέχοντες οι μισοί είχαν εκπαιδευτεί στο να ελέγχουν τις αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με τον πόνο και οι άλλοι μισοί όχι. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η ομάδα που ήταν "εκπαιδευμένη" στο πόνο πέτυχε μείωση κατά 38% στην δευτερογενή υπεραλγησία που προκάλεσε η θερμότητα, ενώ η ομάδα ελέγχου ανέφερε αύξηση κατά 8%", ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τιμ Σάλομονς.
Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, η εκπαιδευμένη ομάδα μείωσε την "δυσαρέσκεια" του πόνου των οκτώ συνεδρίες, και αυτό έδειξε ότι η συμπεριφοριστική θεραπεία αλλάξει τη συναισθηματική αντίδραση στον πόνο, καθώς και την ευαισθησία του δέρματος γύρω από το έγκαυμα.
Κάθε χρόνο, πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στη Μ. Βρετανία υποφέρουν από χρόνιο πόνο. Ο πόνος στην πλάτη είναι η μόνη πάθηση που πιστεύεται ότι κοστίζει στις βρετανικές επιχειρήσεις 4,9 εκατομμύρια ημέρες εργασίας το χρόνο, ως αποτέλεσμα των απουσιών των εργαζομένων.