Βρετανοί ερευνητές ξεκινούν τη δημιουργία έξυπνων παντελονιών, τα οποία θα ενσωματώνουν τεχνητούς μυς και θα βοηθούν τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με μειωμένη κινητικότητα να περπατούν. Μελλοντικά, τέτοια έξυπνα ρούχα μπορεί να αντικαταστήσουν ακόμα και τα αναπηρικά καροτσάκια.
Η ανάπτυξη των καινοτομικών παντελονιών γίνεται από ομάδα μηχανικών ειδικών στα ρομπότ, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον δρα Τζόναθαν Ρόσιτερ, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian. Το τριετές φιλόδοξο σχέδιο, προϋπολογισμού 2 εκατ. λιρών, θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.
Όπως δήλωσε ο Ρόσιτερ, θα είναι η πρώτη φορά που μαλακές ρομποτικές τεχνολογίες θα συνδυασθούν και θα χρησιμοποιηθούν σε ένα ρούχο-συσκευή. Το σκεπτικό για τη νέα καινοτομία είναι ότι πολλές από τις υπάρχουσες σκληρές συσκευές υποβοήθησης των ατόμων με κινητικά προβλήματα μπορεί να τους προκαλέσουν προβλήματα υγείας ή και να επιδεινώσουν την κατάστασή τους, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία του αίματος, ερεθίζοντας το δέρμα κ.α.
Αντίθετα, τα έξυπνα ρομποτο-ρούχα θα είναι μαλακά και εύκαμπτα, διευκολύνοντας έτσι τις κινήσεις του ατόμου με αναπηρία ή με κινητική δυσκολία. Εκτός από τους τεχνητούς μυς από έξυπνα υλικά, τα παντελόνια θα ενσωματώνουν αισθητήρες και συστήματα ελέγχου, που θα παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση του ανθρώπου που τα φορά και, όταν χρειάζεται, θα συνεργάζονται με τους φυσικούς μυς του.
Μεταξύ άλλων, στόχος είναι, χάρη στην "ευφυΐα" των παντελονιών, αυτός που τα φορά, να διατηρεί καλύτερα την ισορροπία του και να πέφτει πιο δύσκολα. Επίσης, θα νιώθει γενικά περισσότερη δύναμη στα πόδια του και θα μπορεί να ανέβει σκάλες.
Πηγή: ΑΠΕ