Έντονες είναι τις τελευταίες ώρες, οι φήμες που μιλούν για παραίτηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος απουσίαζε από το προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο των 18.30, που διήρκεσε περίπου μισή ώρα.
Θυμίζουμε ότι ο κύριος Μανιτάκης είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη για το πολυνομοσχέδιο, εξαιτίας της διάταξης που αφορά τις απολύσεις συμβασιούχων από το δημόσιο τομέα και τελικά αποσύρθηκε από το Μαξίμου.
Όπως έγινε γνωστό από τη γραμματεία της κυβέρνησης, η διάταξη θα κατατεθεί μετά το Πάσχα με νέα διατύπωση, ώστε να ικανοποιεί και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Με την κίνηση αυτή φάνηκαν να πέφτουν – αρχικά τουλάχιστον - οι τόνοι στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που τις τελευταίες μέρες ταλαιπωρείται από έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της. Παρόλ' αυτά όμως, η απουσία Μανιτάκη έδωσε ξανά τροφή για συζητήσεις στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια.
Όμως η απουσία του κ. Μανιτάκη δεν ήταν το μοναδικό αξιοσημείωτο γεγονός του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, καθώς το κλίμα ήταν αρκετά τεταμένο και ο πρωθυπουργός είχε έναν έντονο διάλογο με την υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη.
Η κ. Σκοπούλη παρουσίασε με μελανά χρώματα την κατάσταση στον τομέα ευθύνης του υπουργείου της, ζητώντας άμεσα μεταρρυθμίσεις, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σαμαρά, ο οποίος τη ρώτησε γιατί δεν τον ενημέρωσε σχετικά. Η κ. Σκοπούλη φέρεται να του απάντησε ότι είχε μιλήσει σε άλλους υπουργούς και ότι απαιτεί συνεργασία με όλους τους υπουργούς, με τον πρωθυπουργό να της απαντά σε έντονο ύφος: "Αντίστοιχα απαιτώ κι εγώ να ενημερώνομαι για όλα όσα συμβαίνουν στο υπουργείο Υγείας".
Ακόμα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς του, μιλώντας για φαινόμενα ασυνεννοησίας τα οποία εμποδίζουν το έργο της κυβέρνησης και τονίζοντας ότι οι υπουργοί θα πρέπει όχι μόνο να ενημερώνουν ο ένας τον άλλο όταν υπάρχουν συναρμοδιότητες, όχι μόνο να ενημερώνουν το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.
"Περάσαμε ωκεανούς, μη πνιγούμε σε μια κουταλιά νερό" είπε μεταξύ άλλων και φανερά εκνευρισμένος ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: "Το να διώχνεις επίορκους ή κοπανατζήδες, ή συμβασιούχους που καταχρηστικώς επιμηκύνουν ολιγόμηνη σύμβαση για χρόνια (εδώ δεν υπάρχει καν μονιμότητα), όταν γίνονται αιματηρές περικοπές σε συντάξεις και μισθούς κι όταν υπάρχουν ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι και χιλιάδες αδιόριστοι νέοι που πέτυχαν με ΑΣΕΠ, αυτό είναι πρόκληση".
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η σημαντικότερη από τις τελευταίες εκκρεμότητες με την τρόικα είναι η κινητικότητα των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει, να ολοκληρωθεί έως το τέλη του 2013, με "διπλή αξιολόγηση θέσεων και προσωπικού σε όλο το Δημόσιο και το ξεκαθάρισμα των 25.000 που θα μπουν σε κινητικότητα".