Τα πολιτικά μηνύματα που πρέπει να ακούσουν οι πολιτικοί από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ανέλυσε στην διάρκεια ημερίδα στο το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το γραφείο του Ιδρύματος Hanns Seidel στην Αθήνα, ο βουλευτής Ευρυπίδης Στυλιανίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, αυτά είναι τα εξής:
Ο βασικός εχθρός της ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αδιαφορία των πολιτών.
Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι πολίτες νιώθουν αποξενωμένοι από τη διαμόρφωση των αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο δεν συμμετέχουν από κοινού στην εκλογή ενός αποφασιστικού κεντρικού οργάνου οι λαοί της Ευρώπης, π.χ. του Πρόεδρου της ΕΕ όπως πρότεινε ο κ. Σόϊμπλέ, θα απομακρύνονται και θα αποξενώνονται ευρωπαϊκή ιδέα.
Σχολίασε και τα αποτελέσματα που αφορούν στην ισορροπία των δυνάμεων στη χώρα μας και την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτήρισε "ευρωσκεπτικιστικό αλλά όχι ευρωαρνητικό κόμμα".
Αναφορικά με τη Χρυσή Αυγή, εκτίμησε πως δεν πρέπει "να αντιμετωπίζεται ποινικά" από τα κόμματα και τη Δικαιοσύνη.
Εκτίμησε πως η άνοδος της ΧΑ στην τρίτη θέση οφείλεται σε δυο λόγους :
α) Επένδυσε πολιτικά στον ανθρώπινο πόνο που έφερε η κρίση, στην ανέχεια, στην ανεργία των νέων, στην εγκληματικότητα, στην ξενοφοβία και
β) Επιχείρησε να θυματοποιηθεί στα μάτια της κοινής γνώμης εμφανίζοντας ως πολιτική δίωξη τη φυλάκιση των ηγετικών στελεχών της. Κατά την γνώμη μου η Χ.Α. έχτισε πάνω στα λάθη και τις παραλείψεις του πολιτικού συστήματος και εκμεταλλεύτηκε την συστηματική και ισοπεδωτική απαξίωση των πολιτικών από τα ΜΜΕ (διαπλεκόμενα και μη) τα τελευταία χρόνια εναντίον όλων των κομμάτων και όλων των πολιτικών προσώπων χωρίς να ξεχωρίζουν τα θετικά παραδείγματα.
Ο κ. Στυλιανίδης κατέληξε ότι το δίλημμα που θέσαμε στους πολίτες κατά τις τελευταίες εκλογές για "περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;" ήταν ελλιπές γι αυτό και οι απαντήσεις των ευρωσκεπτικιστών της αριστεράς και των ευρωαρνητών της άκρας δεξιάς ήταν λαϊκίστικες και παρελκυστικές.