Τσίπρας: Μετεγκατάσταση τώρα – Τουσκ: Η Ελλάδα δεν είναι χώρα τράνζιτ

"Σοβαρές συνέπειες από το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού"

Τις θέσεις της Ελλάδας ενόψει και του ευρωπαϊκού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ντόναλντ Τουσκ, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο αντρών, που έγινε μετά τη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τις μονομερείς ενέργειες χωρών που αντιβαίνουν τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου, κάνοντας παράλληλα λόγο για δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό με σοβαρές συνέπειες.

«Οι ενέργειες αυτές ήρθαν να προστεθούν στην προκλητική και επιδεικτική άρνηση χωρών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης, δηλαδή της νόμιμης οδού για τη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο από εμπόλεμες περιοχές», τόνισε.

Όπως ανέφερε, συζήτησε σήμερα με τον κ. Τουσκ την ανάγκη να υπάρχει τουλάχιστον σεβασμός από όλους στη βασική μας αρχή, στην τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι θέσεις που επισήμανε στη συνάντηση είναι:

Πρώτον, η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο. Η ανταπόκρισή μας όμως ήταν άμεση και δεν αφορά μόνο τις υποχρεώσεις μας έναντι της Ε.Ε., αφορά το καθήκον μας απέναντι στις αξίες μας και τον πολιτισμό μας. Εμείς όταν έχουμε στη χώρα μας αδύναμους, κυνηγημένους, ο πολιτισμός μας επιβάλλει να τους προστατεύσουμε. Δυστυχώς, ο πολιτισμός κάποιων άλλων είναι διαφορετικός.

Δεύτερον, αναμένουμε ότι η Ε.Ε. θα αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος από μόνη της. Θα απαιτήσει να γίνει σεβαστή από όλους η συνθήκη και να υπάρξουν κυρώσεις από όσους δεν τη σεβαστούν.

Πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων προκειμένου να επιτευχθεί η δίκαιη κατανομή. Επιτάχυνση άμεσα της διαδικασίας μετεγκατάστασης τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας συγκροτημένης πολιτικής από την Ε.Ε. για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους.

Η Ελλάδα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο. Θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις αξιοπρεπούς, προσωρινής όμως, διαμονής. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η χώρα σε αποθήκη ψυχών. Δεν θα αναλάβει ούτε περισσότερους ούτε λιγότερους από όσους της αντιστοιχούν.

Τρίτον, για να καταφέρει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει χρειάζεται τόσο χρηματοδότηση όσο και ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη και εξοπλισμό. Να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια και η χρηματοδότηση θα δίνονται με ταχείς ρυθμούς.

Τέταρτον, να σταματήσουν και να απορριφθούν οι μονομερείς ενέργειες στην Ευρώπη. Τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες και πρέπει να αποδοκιμαστούν από όλους.

 

Οι δηλώσεις της Μαρτίου

Ο κ. Τουσκ εξέφρασε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «το να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα». Η Ελλάδα είναι μέλος της Σένγκεν και της Ευρώπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε.

«Να αποφύγουμε τις διχόνοιες καθώς δεν μας φέρνουν κοντύτερα σε μία λύση», ανέφερε, επίσης, ενώ υπογράμμισε πως «οι μονομερείς ενέργειες κάνουν κακό στο ευρωπαϊκό πνεύμα της αλληλεγγύης».

«Θέλω να κάνω έκκληση προς όλους τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες από όπου και αν είστε. Μην έρθετε στην Ευρώπη, μην πιστέψετε τους διακινητές, μη θέσετε σε κίνδυνο τις ζωές σας», επισήμανε επίσης ο κ. Τουσκ.

«Η Ελλάδα δεν θα είναι μία χώρα transit», σημείωσε, επίσης.

«Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει μόνη της» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι η κατάσταση στη δυτική διαδρομή των Βαλκανίων είναι δραματική και πρέπει η ΕΕ να ενεργήσει αποφασιστικά, ενώ σημείωσε ότι ειδικά στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη, με τη συνεχή ροή μεταναστών και προσφύγων και γι' αυτό θα ταξιδέψει άμεσα στην Τουρκία.