Με επίκληση της ανάγκης της αλληλεγγύης, την οποία «δικαίως ζητούσε τόσο καιρό η Ελλάδα» και διθυράμβους για τη χώρα και το ελληνικό κοινοβούλιο που αποτελεί το λίκνο της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων όπως αυτές απορρέουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ώστε να προχωρήσουν άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η απομείωση του χρέους της χώρας, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «αναγκαίο».
Από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου ο Φρανσουά Ολάντ «κάρφωσε» την γερμανική πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς να τον κατονομάσει, αφήνοντας αιχμές κατά του σχεδίου «προσωρινής αποχώρησης από την Ευρωζώνη». «Γνωρίζω πολύ καλά τι έντονες συζητήσεις προκάλεσε η συμφωνία του Ιουλίου, αλλά την υιοθετήσατε και εκφράσατε τη δέσμευσή σας να παραμείνετε στην Ευρωζώνη. Απέναντι στις διχαστικές δυνάμεις επιλέξατε την ευρωπαϊκή ιδέα και αγνοήσατε τις φωνές που σας καλούσαν να εγκαταλείψετε προσωρινά την Ευρωζώνη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.
Με έντονες αναφορές σε κοινές ιστορικές αναφορές των δύο χωρών ξεκίνησε ο Γάλλος Πρόεδρος την ομιλία του: «Η βουλή των Ελλήνων είναι ένα σύμβολο, εδώ γεννήθηκε η ιδέα της δημοκρατίας και πέρασε τα σύνορα, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, που είναι η κορυφαία στιγμή της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην χώρα μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Γαλλία κατάφερε να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές της. Το 1974 με το αεροπλάνο του Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε από τη Γαλλία.
«Χαιρετίζω το δίδαγμα δημοκρατίας που μας δώσατε. Μία χώρα για την οποία η αξιοπρέπεια είναι κάτι σημαντικό. Μία χώρα που θέλει να αντιμετωπίσει με θάρρος τις δυσκολίες. Η Δημοκρατία είναι να δώσει τη δυνατότητα σε έναν λαό να επιλέξει την υπευθυνότητα και τη βούληση. Ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι ασταμάτητος. Ο ελληνικός λαός πήρε το λόγο 3 φορές και η Ευρώπη σας κοιτούσε. Η απόφασή σας ήταν καθοριστική και για το μέλλον της Ευρώπης. Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ και εν συνεχεία ανέτρεξε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού μέχρι τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.
«Γνωρίζω πολύ καλά τι έντονες συζητήσεις προκάλεσε η συμφωνία του Ιουλίου, αλλά την υιοθετήσατε και εκφράσατε τη δέσμευσή σας να παραμείνετε στην Ευρωζώνη. Απέναντι στις διχαστικές δυνάμεις επιλέξατε την ευρωπαϊκή ιδέα και αγνοήσατε τις φωνές που σας καλούσαν να εγκαταλείψετε από την Ευρωζώνη. Θελήσατε να ανανεώσετε τις ευρωπαϊκές ιδέες. Θελήσατε να στηρίξετε μία συμβιβαστική λύση. Την ίδια ώρα προστατευθήκατε από την κερδοσκοπία, που ήδη έχει κάνει ζημιά στη χώρα. Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να αναστηλωθεί και να ανακάμψει» πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.
«Θέλω να εκφράσω τη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα που εδώ και έξι χρόνια περνά αυτή την οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση. Δεν είναι συμπόνοια αυτό που εκφράζω, είναι η στήριξη για μία συνεργασία ισχυρή με τη Γαλλία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Δεσμεύομαι σαν Γάλλος προοδευτικός Ευρωπαίος».
«Οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ απαιτητικές, και εμείς στη Γαλλία τις χρειαζόμαστε. Είναι πολύ δύσκολες, ειδικά η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό. Είναι όμως απαραίτητες για την εγγύηση του μέλλοντος και των νέων. Αυτή η τόσο μεγάλη νύχτα της 12ης Ιουλίου δεν είχε να κάνει μόνο με κάποια μέτρα. Επρόκειτο για τη συνύπαρξή μας στην Ευρώπη. Χρειάζεται πειθαρχία, αλλά μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να έχουμε ένα κοινό όραμα» πρόσθεσε.
«Όταν μπήκα στη Σύνοδο Κορυφής δεν ήμουν καθόλου σίγουρος ότι μπορούσα να τους πείσω. Όταν άρχισαν να υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα βρεθεί λύση, τότε όλοι ήταν ανήσυχοι. Θα ήθελα εδώ να χαιρετίσω τη στάση του Αλέξη Τσίπρα που στο όνομα της χώρας του αγωνίστηκε ώστε να υπάρξει ένα λύση. Έτσι φτάσαμε σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Τέλος έγινε η συμφωνία η οποία πρέπει να βασίζεται σε υπευθυνότητα και δεσμεύσεις αλλά και αλληλεγγύη της Ευρώπης. Θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Υπάρχουν 35 δισ. για επενδύσεις από το πακέτο Γιούνκερ, υπάρχει η δέσμευση για το χρέος που είναι απαραίτητο να αναδιαρθρωθεί. Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την αξιολόγηση των δεσμεύσεών της, είναι πολύ σημαντικό να μην αμφισβητηθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των οικογενειών της Ελλάδας. Ομιλώ εδώ για τις κατασχέσεις των πρώτων κατοικιών. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση, και απομείωση του χρέους» πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ.
«Η Γαλλία ήταν στο πλευρό σας σε όλη τη διαδρομή και θα συνεχίσει να είναι για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, γιατί εκτός των άλλων έχουμε μεγάλους δεσμούς» δεσμεύθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πρόθεση της Γαλλίας να ενισχύσει τις επενδύσεις γαλλικών εταιριών στη χώρα. «Είμαστε ο 4ος επενδυτής στην Ελλάδα με 12. 000 ανθρώπους να εργάζονται σε γαλλικές επιχειρήσεις. Θα ήθελα η Γαλλία να ενισχύσει τη θέση της στην ελληνική αγορά. Κάνω έκκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες που ταξίδεψαν μαζί μου γιατί ήθελα να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ελλάδας και να πάρουν αποφάσεις για επενδύσεις» πρόσθεσε, εκφράζοντας την πρόθεση της «Γαλλίας να βοηθήσει στην εκμετάλλευση και αξιοποίηση της περιουσίας της Ελλάδας»