Μετά την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. την Μεγάλη Παρασκευή -με την οποία ολοκληρώνεται το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που είχε εγκριθεί το Νοέμβριο από τους δανειστές στη χώρα μας- η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στη συνεδρίαση του Eurogroup της 13ης Μαΐου.
Η Αθήνα στοχεύει στο συγκεκριμένο Eurogroup να εγκριθεί η εκταμίευση των 4,2 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., ενώ συνολικότερα στοχεύει και στην έγκριση μέρους ή και ολόκληρης (όσο και αν φαντάζει δύσκολο αυτή τη στιγμή) της δόσης των 3,2 δισ. από το ΔΝΤ, καθώς έως τις 31 Μαΐου έχει προβλεφθεί να εκταμιευτεί το 1,8 δισ.
Ούτως ή άλλως, "αγκάθι" παραμένει ο τρόπος αποπληρωμής από τη χώρα μας των ομολόγων αξίας 5,6 δισ. που λήγουν στις 20 Μαΐου.
Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα καταφύγει στη διενέργεια έκτακτης έκδοσης έντοκων γραμματίων με στόχο τη συγκέντρωση ποσού που ίσως ξεπεράσει και τα 1,5 δισ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, αφού οι ελληνικές τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίησή τους θα αναγκαστούν να δεσμεύσουν κεφάλαια (αφού αυτές καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι το σύνολο αυτών των δημοπρασιών) αντί τα χρήματα να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες με υπουργικές πράξεις θα πρέπει να εξειδικευτούν οι προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα, ενώ παράλληλα θα προετοιμάζεται το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε Πεκίνο και Σαγκάη, 15-19 Μαΐου.