Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο φορολογικών ελαφρύνσεων ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του Economist, στο πλαίσιο αποκατάστασης των αδικιών, τη στιγμή που η τρόικα εμφανίστηκε ενοχλημένη από ένα τέτοιο ενδεχόμενο στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών στο υπουργείο, το μεσημέρι της Πέμπτης.
Ο κύριος Σαμαράς ανέφερε τέσσερις λέξεις κλειδιά, οι οποίες όπως είπε δείχνουν τι έχει γίνει στη χώρα μέχρι σήμερα. Αυτές είναι: μεταρρυθμίσεις, αφού όπως είπε κάθε ζωντανός οργανισμός αν δεν προσαρμοστεί στο περιβάλλον πεθαίνει. Αναφέρθηκε επίσης στη δημοσιονομική εξυγίανση, λέγοντας ότι και σε αυτό υπάρχει συνολική αντίδραση από τους βολεμένους που ζούσαν από τις σπατάλες σε βάρος του Δημοσίου. Επιπλέον αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των αδικιών μέσω μείωσης φορολογικών επιβαρύνσεων, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα, προσθέτοντας ότι κάθε χρονιά από εδώ και μπρος η φορολογία πρέπει να υποχωρεί ώστε να φτάσει στο 15% για τις επιχειρήσεις, στο 33% η ανώτατη για τα φυσικά πρόσωπα, στο 15% ο ΦΠΑ, να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο και να καταργηθεί η ετήσια εισφορά αλληλεγγύης. Τέλος αναφέρθηκε στην ασφάλεια, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει δημοκρατία όταν κάποιοι κλείνουν δρόμους, καίνε καταστήματα, ασκούν παρεμπόριο και μπαίνουν στα πανεπιστήμια με το 'έτσι θέλω'.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε συνολική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τη στάση του στο θέμα της ΔΕΗ, καταλογίζοντάς του ότι «πηγαίνει χέρι- χέρι με τους Χρυσαυγίτες».
Συγκεκριμένα ανέφερε ο πρωθυπουργός: «Τώρα, λοιπόν, που η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και σε αυτό τον τομέα, κάποιοι προσπαθούν να το αποτρέψουν. Να το εμποδίσουν. Να το ματαιώσουν... Και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, χωρίς καν να υπάρχει περίπτωση να επιτύχουν το παραμικρό. Τέτοια τύφλωση, τέτοιος αμοραλισμός. Θαυμάστε τούς τάχα «προοδευτικούς δημοκράτες», χέρι- χέρι με τους χρυσαυγίτες».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δίνοντας απάντηση και στη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο ίδιο συνέδριο: «Υπάρχει η υποχρέωση της Ελλάδας να απελευθερώσει την ενεργειακή αγορά, όπως και κάθε κράτος- μέλος της Ευρώπης. Όλες οι χώρες το κάνουν. Κι όλες επωφελούνται. Δεν το κάνουν όλες με τον ίδιο τρόπο. Ούτε με τον ίδιο ρυθμό. Αλλά όλες συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει και διαλέγει η καθεμιά τον τρόπο που της ταιριάζει καλύτερα: Για να καταργήσουν το κρατικό μονοπώλιο, και να καταργήσουν και τη δεσπόζουσα θέση όπου αυτή υπάρχει… Γιατί πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής και υποδομές. Πώς θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις; Όπως έγιναν στις άλλες χώρες της Ευρώπης: Με επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα μέσα από προγράμματα αποκρατικοποίησης. Που με τη σειρά τους έφεραν χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες.