Αρνητικός σε κάθε ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης του αεροδρομίου του Ελληνικού, εμφανίστηκε μέσα από την ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Τσίπρας “στο Ελληνικό όλα αυτά τα χρόνια συγκρούονται δύο κόσμοι. Αυτός που υπερασπίζεται με αγώνες το δημόσιο συμφέρον και αυτός που ευνοεί τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα”.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο όπως είπε “με όρους ληστρικούς, εκποιεί τη δημόσια περιουσία”.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:
“Στο Ελληνικό όλα αυτά τα χρόνια συγκρούονται δύο κόσμοι. Αυτός που υπερασπίζεται με αγώνες το δημόσιο συμφέρον και αυτός που ευνοεί τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Αυτός που υπερασπίζεται την ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και αυτός που προωθεί την Fast track εκποίηση. Αυτός που υπερασπίζεται τη βιώσιμη ανάπτυξη, τους ελεύθερους χώρους, τη πρόσβαση των πολιτών στο θαλάσσιο μέτωπο, τη προοπτική του μητροπολιτικού πάρκου και αυτός που στόχο έχει να μετατρέψει την περιοχή σε ένα θύλακα τζόγου, τσιμέντου και πλούτου για τους λίγους.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Επιτρέψτε μου εισαγωγικά να πω μόνο δυο λόγια για τη σκοπιμότητα της εκποίησης του δημόσιου πλούτου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αφού και το Ελληνικό αποτελεί πια μέρος αυτής της ευρύτερης διαδικασίας. Εδώ και τρία χρόνια, σε όλη την Ελλάδα εξελίσσεται μια πρωτοφανής διαδικασία εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Με όρους ληστρικούς προς το δημόσιο συμφέρον. Ο στόχος αυτής της διαδικασίας είναι υποτίθεται η μείωση του δημόσιου χρέους. Αυτό όμως είναι το πρόσχημα, γιατί στη πραγματικότητα ο στόχος είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων. Άλλωστε το δημόσιο χρέος στα χρόνια του μνημονίου εκτινάχθηκε αντι να μειωθεί από το 120% του ΑΕΠ, στο 175% του ΑΕΠ. Και οι προβλέψεις είναι ότι αν συνεχίσουμε την πολιτική των μνημονίων, του χρόνου θα είναι στο 205% του ΑΕΠ. Συνεπώς είναι απολύτως παράλογο να επιμένουν κάποιοι ότι ξεπουλώντας όλη τη δημόσια περιουσία, μπορούμε να συνεισφέρουμε στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Σας θυμίζω δε, ότι από τις φιλόδοξες προβλέψεις περί εσόδων 50 δις από τις ιδιοτικοποιήσεις, που προβλέπονταν στο πρώτο Μνημόνιο, αργότερα έγιναν 22 δις, στο δεύτερο μνημόνιο, ενώ το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ στις πιο φιλόδοξες αποτιμήσεις του μιλάει για 15 δισ.
Στην πραγματικότητα, όμως, όλοι γνωρίζουν ότι, ακόμα και αν τα εκποιήσουν όλα, ακόμα κι αν βάλουν πωλητήριο και στην ίδια την Ακρόπολη και μετατρέψουν την Ελλάδα σε μοναδική χώρα στον κόσμο χωρίς δημόσια περιουσία, με την τρέχουσα υποτίμηση αξιών, δύσκολα θα φθάσουν τα 7-8 δις.
Ας σταματήσουν λοιπόν το μύθο ότι προχωρούν σε αυτό το ακραίο και παράλογο σχέδιο της εκποίησης του δημόσιου πλούτου, προκειμένου να σώσουν τη χώρα από το χρέος.
Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα απίστευτο σκάνδαλο από μόνο του. Ένα εκτροφείο σκανδάλων. Και είναι πρωτοφανές σε μια ευνομούμενη χώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΤΑΙΠΕΔ και να αρνούνται να τα προσκομίσουν.
Είναι πρωτοφανές και αδιανόητο, μια κλίκα να αποφασίζει για το μέλλον του δημόσιου πλούτου, δίχως διαφάνεια, δίχως κοινοβουλευτική εποπτεία και έλεγχο, λες και πρόκειται για τα αμπελοχώραφα που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους.
Και επειδή ήδη έχουμε καταγγείλει μια σειρά από σκανδαλώδεις διαδικασίες εκποίησης δημόσιου πλούτου από τη πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, που θίγουν κατάφορα το δημόσιο συμφέρον, έχουμε επανηλειμένα τονίσει κάτι που θα επαναλάβω και σήμερα:
Όλες οι συμβάσεις, όλες οι παραχωρήσεις δημόσιου πλούτου, θα επανελεγχθούν ως προς τη νομιμότητα και ως προς τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, από τη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές που σύντομα θα δώσουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ας το έχουν όλοι αυτό καλά στο μυαλό τους. Και όπου η νέα Βουλή θα κρίνει, ότι το δημόσιο συμφέρον δεν διασφαλίζεται, δε θα διστάσουμε να ακυρώσουμε ή να αναθεωρήσουμε συμβάσεις και ειλλημένες αποφάσεις. Και κάτι ακόμα: Τίποτα και κανένας δε θα ξεχαστεί. Όσοι με πράξεις ή παραλήψεις έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, θα κριθούν από τη δικαιοσύνη για τις πράξεις και τις παραλήψεις τους.
Σε ότι αφορά ειδικότερα το ελληνικό, φίλες και φίλοι, θα πω μονάχα δυο λόγια από καρδιάς, γιατί λεπτομέρειες θα πουν και η Νάντια και η υποψήφια και αυριανή περιφερειάρχης της Αττικής, η Ρένα η Δούρου.
Για εμάς το Ελληνικό δεν είναι ένα πολεοδομικό, πόσο δε μάλλον οικονομικό πρότζεκτ. Για μας το Ελληνικό, είναι κομμάτι της συλλογικής μας αγωνιστικής συνείδησης. Είναι το τοπόσημο των αγώνων των κινημάτων πόλης για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου. Είναι οι αγώνες των πολιτών που ρίξανε τα κάγκελα για να έχουν πρόσβαση στη παραλία. Είναι οι αγώνες του Χρίστου Κορτζίδη, που με διακινδύνευση της ζωής του, τα έβαλε με τα συμφέροντα και με τη μαφία της νύχτας. Δεν είναι λοιπόν για μας ένα πρότζεκτ το Ελληνικό, αλλά κατάθεση ψυχής, είναι το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης, της κινηματικής και συλλογικής δράσης. Είναι η εναλλακτική αντίληψη που έχουμε για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.
Θα μου πουν, όμως, πολλοί, εντάξει όλα αυτά αλλά αύριο θα γίνετε κυβέρνηση, έχετε πρόταση. Η απάντηση είναι ότι όποια κι αν είναι η δική μας πρόταση, δε θα μπορούσαμε, στο Ελληνικό ιδίως, να αγνοήσουμε τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας που αγωνίζεται χρόνια, αλλά και τις προτάσεις των επιστημονικών φορέων για την αξιοποίηση της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Για το Ελληνικό και την παράκτια ζώνη, για τις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά, για τον Σαρωνικό, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόταση.
Από την τοπική αυτοδιοίκηση, από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από τα κινήματα και τις κινήσεις πολιτών. Τεκμηριωμένη και κοστολογημένη. Που αποτρέπει την καταστροφή ενός ευλογημένου τόπου, του αττικού τοπίου.
Από την κοινωνία των πολιτών δεν εκπέμπεται μόνο σήμα άρνησης και διαμαρτυρίας, όπως πολλοί σπεύδουν να κατηγορήσουν. Εκπέμπεται σήμα και όραμα. Για την πόλη που σχεδιάζεται, κτίζεται και αλλάζει με δημοκρατία και αλληλεγγύη.
Όχι για να δοθούν ελάχιστα εκατομμύρια στον ειδικό λογαριασμό που έχουν ανοίξει οι δανειστές για το χρέος. Όχι για να μπαίνουν προσβλητικές ρήτρες όπου το δημόσιο θα είναι υπόλογο έναντι των «επενδυτών» ακόμα και για κάθε νόμιμη πράξη και ενέργειά του. Αλλά για να αξιοποιηθεί αρμονικά, λειτουργικά, περιβαλλοντικά ένα σημαντικό απόθεμα δημόσιου ελεύθερου χώρου, μέσα στο τραυματισμένο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας.
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι.
Τη μάχη για να μετατραπεί το Ελληνικό σε Μητροπολιτικό Πάρκο, ανοιχτό σε όλους και όλες τους πολίτες του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος, δε πρόκειται να την εγκαταλείψουμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε τους πολίτες και το όραμα για ποιότητα ζωής. Και αυτό το όραμα μπορεί να είναι ρεαλιστικό. Γιατί είναι πολύ κοντά η μεγάλη ανατροπή, που θα βάλει ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής τις ανάγκες των πολλών. Τον άνθρωπο και το περιβάλλον, πάνω από τα κέρδη”.