Από σήμερα, Δευτέρα, καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών – κοινώς η τρόικα – προκειμένου να αρχίσει η “επιτήρηση” της εφαρμογής των μέχρι σήμερα συμφωνημένων και με στόχο μέσα στις επόμενες 20 ημέρες να έχει κλείσει και η τελική, τριετής συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.
Μάλιστα, εν όψει των αφίξεων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόφσκις φρόντισε να προλειάνει το έδαφος λέγοντας ότι αν η Ελλάδα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις, η ΕΕ θα μπλοκάρει τη χρηματοδότηση ενώ πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις για την παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.
Αρχικά, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται να καταφτάσουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls και στη συνέχεια θα έρθουν "οι πρωταγωνιστές": ο Γερμανός Ράσμους Ρέφερ - διάδοχος του επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ - ο Ινδός Ρίσι Γκογιάλ του ΔΝΤ και από την ΕΕ ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο, που αντικατέστησε πέρυσι τον Μάιο τον Ματίας Μορς.
Την Τετάρτη η 2η κρίσιμη ψηφοφορία των μέτρων στη Βουλή
Την Τετάρτη θα ψηφιστεί στη Βουλή το δεύτερο “πακέτο” προαπαιτούμενων , ώστε μέχρι το Σάββατο, 8 Αυγούστου, να οριστικοποιηθέι η συμφωνία. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, η οδηγία για τις τράπεζες και μέτρα που δεν εντάχθηκαν στο πρώτο νομοσχέδιο.
Αν υπερψηφιστεί, θα πρεπει εγκριθεί από το Eurogroup άμεσα και να μπορέσει να γίνει εκταμίευση της δόσης του Αυγούστου (ύψους 5 δις ευρώ) πριν από την λήξη των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ (στις 20 Αυγούστου, ύψους 3,2 δις ευρώ).
Εκλογές το φθινόπωρο;
Εν όψει της ψηφοφορίας της Τετάρτης - και όπως έχουν δηλώσει εμμέσως τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και άλλα πρωτοκλασσάτα στελέχη – πιθανότατα μετά την επίτευξη συμφωνίας θα στηθούν κάλπες.
Η αυξανόμενη αντίδραση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η καταψήφιση των πρώτων μέτρων στη Βουλή – σενάριο που αναμένεται να επαναληφθεί την Τετάρτη- έχει δημιουργήσει μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να βασίζεται στην άνετη υπερψήφιση νομοσχεδίων από τους δικούς της βουλευτές, χωρίς την στήριξη της αντιπολίτευσης.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Φίλης, "όταν μια κυβέρνηση δεν έχει 120 βουλευτές νομικά δεν προκύπτει θέμα, πολιτικά προκύπτει θέμα".
Τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να προστεθούν στους 38 που είτε καταψήφισαν είτε ψήφισαν παρών στην περασμένη ψηφοφορία, αναφέρουν πηγές από το κόμμα στους FT.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζεται αποφασισμένος να μην συνεχίσει στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας, εάν και τα επόμενα νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα μέτρα δεν εγκριθούν από το σύνολο των βουλευτών του Σύριζα.