Το 1870, δύο μυστηριώδη δείγματα δενδροβάτραχου είχαν συλλεχθεί από έναν Βρετανό φυσιοδίφη, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Σήμερα, εντοπίστηκε ξανά αυτό το είδος, στην Ινδία, που θεωρείτο εξαφανισμένο εδώ και έναν αιώνα.
Η ανακάλυψη έγινε από τον διάσημο βιολόγο ινδική καταγωγής, τον Sathyabhama Das Biju, και μια ομάδα επιστημόνων που διεξήγαγε έρευνες στη ζούγκλα της βορειοανατολικής Ινδίας.
Υπάρχει ελπίδα πως οι βάτραχοι μπορεί τώρα να εντοπιστούν σε μια ευρύτερη περιοχή από την Κίνα μέχρι και την Ταϊλάνδη.
Οι μελέτες σχετικά με τον βάτραχο έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες να τον επαναταξινομήσουν ως ένα εντελώς νέο είδος.
Ο μικροσκοπικός βάτραχος ζει σε τρύπες δέντρων μέχρι 6 εκατοστά πάνω από το έδαφος, οι οποίες μπορεί να έχουν μείνει ανεξερεύνητες.
Μπορεί δηλαδή να είναι δύσκολο να εντοπιστεί από τους λίγους επιστήμονες που ασχολούνται μαζί του και μάλιστα στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές στις οποίες ζει.
Το ύψος στο οποίο ζουν δεν είναι η μόνη ιδιορρυθμία τους, τα θηλυκά αφήνουν τα γονιμοποιημένα αυγά τους σε τρύπες δέντρων γεμάτες με νερό και στη συνέχεια επιστρέφουν να τα ταΐσουν με μη γονιμοποιημένα αυγά.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα βατράχια, αυτά τα βατράχια όταν ενηλικιώνονται προτιμούν να τρώνε φυτά παρά έντομα και μάλιστα αντί για δόντια έχουν έναν μαλακό στόμα ώστε να ρουφάνε το φαγητό που τρώνε.